Отложиха делото срещу прокурор Димитър Захариев заради мистериозен свидетел

По време на заседанието стана ясно, че относно свидетелят Асен Ангелов не е известно нищо друго, освен името му

Мистериозен свидетел на защитата, за когото съдът не разполага с почти никакви данни, стана повод за отлагане на делото срещу бившия плевенски прокурор Димитър Захариев, подсъдим за принуда над свидетел в Софийски градски съд (СГС), информира legalworld.bg.

По време на заседанието стана ясно, че относно свидетелят Асен Ангелов не е известно нищо друго, освен името му. Съдът не разполага с ЕГН и адрес на мъжа и поради тази причина той се оказа нередовно призован за днешното съдебно заседание, въпреки настоятелното искане на адвокатите на Захариев въпросният мъж да бъде разпитан.

Пред "Правен свят" наблюдаващият прокурор по делото обясни, че не е известно и защо защитата на Захариев толкова много държи на разпита на Ангелов. Имало данни, че последният е бил собственик на жилище в Плевен, в което обвиняемият е пребивавал в инкриминирания период.

Заради настоятелното искане на Захариев Асен Ангелов все пак да бъде разпитан, СГС не даде ход на делото и предостави срок от две седмици на адвокатите на бившия плевенски прокурор, за да предоставят повече информация за допуснатия свидетел.

Делото обаче се отлага за 8 март, поради предстояща операция на един от съдебните заседатели.

В СГС Захариев е подсъдим за принуда върху основния свидетел по делото "Октопод", за да бъде дискредитиран наблюдаващият прокурор Светлозар Костов, а подсъдимият Алексей Петров да бъде оправдан.

Според обвинението през април и май 2015 г. тогавашният действащ прокурор Димитър Захариев е принуждавал свидетеля Георги Цветанов да набеди прокурор Светлозар Костов от Специализираната прокуратура в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства по делото "Октопод".

От държавното обвинение твърдят, че Захариев е искал Цветанов да подаде сигнал срещу Светлозар Костов за това, че му е оказвал натиск какви показания да дава по делото. Според обвинението целта на Захариев била чрез дискредитиране на Костов да получи кариерно развитие, като заеме поста му на шеф на Специализираната прокуратура.

Принудата е била извършена чрез заплахи, че срещу свидетеля ще бъдат образувани наказателни дела и ще му бъдат повдигнати обвинения. Цветанов обаче не се поддал и не изпълнил исканията на прокурор Захариев, твърди прокуратурата.

Основният свидетел по мегаделото "Октопод" Георги Цветанов загина на 12 ноември 2015 г. в автомобилна катастрофа.

Димитър Захариев е подсъдим и в Специализирания наказателен съд за участие в престъпна група за рекет, ръководена, според прокуратурата, от Камен Балбузанов – Куката.

В обвинителния акт по това дело е записано, че Захариев е участвал в престъпната група и е изнудвал лекар за пари. Ролята му била логистична и покровителска. Прокуратурата твърди още, че Захариев е управлявал охранителен бизнес в Плевен заедно с Балбузанов, като за целта двамата ползвали подставени лица. Престъпната група оказвала натиск на търговци да приемат да бъдат охранявани от конкретна фирма.

Там делото обаче все още не може да стартира заради непрестанните искания от страна на Захариев и част от съпроцесниците му за изменение на мярката за неотклонение.  Разгледани са били общо 15 искания от страна на Захариев по мерки за неотклонение на първа и втора инстанция в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд.

През осемте месеца на разследване Специализираната прокуратура от своя страна се е произнесла по близо 40 молби на Димитър Захариев за напускане на дома му за участие в съдебни заседания, разпити, медицински изследвания, лечение на различни заболявания. Повече от половината от тях не са били уважени от наблюдаващия прокурор.