АПИ: Всички републикански пътища са проходими при зимни условия

Над 1100 машини са обработвали през нощта пътните настилки по републиканската мрежа

Над 1100 машини са обработвали през нощта пътните настилки по републиканската мрежа. През деня работата  на снегопочистващата техника продължава, за да се осигури проходимостта на пътищата при зимни условия. Необходимо е шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно и със скорост съобразена с метеорологичните условия. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Днес сутринта бе възстановено движението на МПС над 12 тона по път I-1 Монтана - Видин в посока Монтана. Заради опасността от снегонавявания вчера от около 17 ч. то беше насочено по обходен маршрут през Арчар - път II-11 Дунавци – Арчар – път III-112 Добри дол – Тополовец - път III-114 Тополовец – Ружинци.

Без ограничения е преминаването през проходите „Айтоски”, „Обзорски”, „Печинско”, „Превала”, „Предел”, „Републиката“, „Ришки” и „Рожен”. Забранено за МПС над 3,5 тона е преминаването през „Дюлински” и „Пампорово”. Ограничено е движението на товарни автомобили над 10 тона през  „Вратник” и „Твърдишки“, а за МПС над 12 тона през Петрохан“, „Троянски“, „Котленски“ и „Шипка”.

Агенция „Пътна инфраструктура“ припомня, че поддържането на пътната инфраструктура е разделено на четири нива, регламентирани в Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата от 2012 г. Същите изисквания има и в редица европейски държави.

В ниво „А“ на поддържане са пътищата с интензивност на движението над 4 000 моторни превозни средства на ден, каквито са магистралите и първокласните пътища и направленията, свързващи съседни области. В ниво „Б“ са пътищата с трафик между 2 000 и 4 000 МПС на ден, във „В“ – между 500 и 2000 МПС на ден, а в „Г“ по-малко от 500 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво „А“ е 3 см, за ниво „Б“ – 5 см, за ниво „В“ – 7 см, за ниво „Г“ – 10 см. Максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности – от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията, за ниво „А“ е 2 часа, за „Б“ – 3 часа, за „В“ – 5 часа, и „Г“ – 8 часа.

След провеждане на снегопочистващите дейности за ниво „А“ пътното платно трябва да бъде почистено до асфалт /до черно/ с изключение на участъците, в които е забранено използването на химически вещества каквито са например вододайните зони. При другите нива е допустимо да има заснежени участъци, които да бъдат обработени с материали – сол, пясък и т. н.