Мартин Митев: В Беглеж продължава да живее споменът за една велика българка

Три десетилетия Гена Димитрова радваше с таланта си своята публика и остана вярна на нея, подчерта той

Барелеф на оперната прима Гена Димитрова вече посреща жителите и гостите на плевенското село Беглеж. Паметният знак в родното й село е дело на членове на плевенското читалище “Парашкев Цветков“ и дарен на кметство Беглеж. Барелефът е поставен на фасадата на Кметството и днес бе открит официално в присъствието на много гости.

Откриването на барелефа уважиха председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и зам.-председателите на местния парламент Петя Василева и Николай Николов Маринов, заедно с общинските съветници Йордан Грижов и Христослав Михайлов. Гости на събитието бяха още народният представител Владислав Николов, областният управител Мирослав Петров, кметът на община Плевен Георг Спартански, осиновената дъщеря на Гена Димитрова и нейна племенница Милена Стойкова, директорът на РИМ - Плевен Володя Попов, председателят на читалище “Парашкев Цветков“ Николай Маринов, много жители на селото.

„Днес ние имаме честта, гордостта и огромното морално задължение чрез този барелеф да се обърнем към идните поколения с надеждата за вечно съхранение и преклонение  пред великата Гена Димитрова, която винаги с гордост казваше, че е родена в плевенското село Беглеж“, каза на откриването кметът на Беглеж Георги Данов. Той представи накратко и биографията на великата оперна прима, като обърна внимание на първите й години в родния Беглеж. 

„Пряма, честна и почтена, обичаща хората, Гена Димитрова е явление - звезда, чието сияние поддържа своя ярък блясък в сърцата на поколения ценители на оперното изкуство в Българи и по света“, отбеляза в словото си и народният представител Владислав Николова.

„Гена Димитрова е феномен, чиято сила подчинява времето, стихия, която завладява умовете на хората и творец в състояние да създава нови реалности!”, заяви и областният управител на Плевен Мирослав Петров.

За Гена Димитрова и нейната безгранична любов към хората и изкуството говори и осиновената племенница на оперната прима Милена Стойкова. Тя сподели желанието си красивата и стойностна експозиция за Гена Димитрова, представена в РИМ - Плевен, да бъде допълнена от експозиция и в родната й къща в село Беглеж, където да бъдат представени първите години на оперната прима. „Мисля, че Гена Димитрова е дала много за България и заслужава в нейно име да се обединим в една обща кауза - създаването на музей в родния й дом“, сподели Милена Стойкова.

„Гена Димитрова е от онези хора, които живяха в името на това да обичат, да помагат и да доставят радост на другите! Три десетилетия Гена Димитрова радваше с таланта си своята публика и остана вярна на нея! Днес в родния й Беглеж продължава да живее спомена за една велика българка, тръгнала от местното училище и покорила с таланта си световните оперни сцени, без никога да забравя своите корени“, сподели на откриването на барелефа в Беглеж председателят на местния парламент Мартин Митев.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"