МО обяви прием на кандидати за обучение по начална военна подготовка

До 360 човека ще се подготвят в Плевен, Велико Търново и Варна

Министерството на отбраната организира четири курса за начално военно обучение на български граждани, които ще се проведат в Единния център за начална военна подготовка в гр. Плевен, в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново и във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ в гр. Варна. Предвижда се до 360 български граждани да получат начална военна подготовка, която включва повишаване на основните физически качества - издръжливост, сила, бързина, ловкост; придобиване на умения за действие с въоръжение и стрелба с леко стрелково оръжие; изпълнение на строеви хватки със и без оръжие; изучаване на задълженията на войника; оказване на първа медицинска помощ и др.

Кандидатите, които желаят да придобият знания и умения по начална военна подготовка трябва да са пълнолетни български граждани, да са годни и психологически пригодни за военна служба; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер; срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер. За времето на обучението на кандидатите се осигурява настаняване, хранене и униформа, безплатно медицинско обслужване и задължително застраховане.

Предвижда се първият курс по начално военно обучение да се проведе в Единния център за начална подготовка в гр. Плевен в периода 12 март – 5 април 2018 г. Кандидатите могат да подадат документи до 16 февруари 2018 г. във военните окръжия в областните градове, отдел „Столичен“ за гр. София, отдел „София-област“ за Софийска област или в офисите за водене на военен отчет в общините/районите.

Следващият курс по начална военна подготовка ще се проведе в Националния военен университет в гр. Велико Търново в периода 10 април - 4 май 2018 г., а документи на желаещите кандидати се приемат до 26 февруари 2018 г.

Предвижда се курс по начална военна подготовка да се проведе във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ в гр. Варна в периода 23 юли – 17 август 2018 г., като срокът за подаване на документи е до 8 юни 2018 г.. Последният за тази година курс ще се проведе в периода 1 – 26 октомври 2018 г. в Единния център за начална подготовка в гр. Плевен, за който кандидатите могат да подадат документи до 17 август 2018 г.

Повече информация можете да получите в интернет страницата на Централното военно окръжие.