FISA: Пловдив ще направи едно прекрасно Световно първенство по гребане

Спорт

31-01-2018, 08:20

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Провеждането на състезанието ще донесе много сериозни приходи и в икономиката на Пловдив

Пловдив ще проведе едно превъзходно Световно първенство по гребане за мъже и жени през септември. Около тази теза се обединиха техническият директор на Международната федерация по гребане (FISA) Светла Оцетова, Камерън Алън – организационен мениджър на FISA и техническият делегат за първенството Бернт Шумахер, който инспектираха подготовката на Гребния канал в града.
„Вече се запознах с възможностите за тренировки, транспорт, изхранване, почивка и възстановяване на състезателите. Смятам, че имате опит, който е достатъчен, за да направите едно превъзходно спортно събитие“, каза Алън.
„Когато на последния конгрес на FISA Пловдив не успя да получи следващото голямо Световно първенство по гребане заради липсата на втори канал, това предизвика разочарование сред големите отбори“, разказа Светла Оцетова.
В тази връзка тя каза, че FISA е готова да сподели своя опит при решаване на екологични конфликти при изграждането на гребни съоръжения.
„Ние вече сме заделили 800 000 лева за залесяване на 650 декара гора в екопарк „Марица“, който е в близост до гребните трасета. Пловдив има готовност да инвестира общо 4,2 милиона лева за реализирането на „Еко парк Марица“, което в по-голямата част от годината ще служи за отдих на пловдивчани с над 20 водни атракции“, заяви Титюков. Той припомни, че по проект ще бъде направено и изкуствено езеро на площ от 37 дка за гнездене на редки и защитени видове птици.
Председателят на Организационният комитет на Световното първенство Иван Попов припомни, че за първи път Пловдив се кандидатира за това най-голямо състезание през 1999 година.
„След 19 години работа и след непрекъснато провеждане от 2011 година насам на елитни състезания от календара на FISA на гребния канал в Пловдив, сега ще имаме шанса да покажем превъзходните качества на гребното трасе и уменията ни да организираме спортни събития от този ранг. Това е най-голямото спортно състезание в Пловдив за последните 20 години и е възможност да наложим „марката“ Пловдив пред света“, каза Иван Попов.
Атанас Димитров – член на Управителния съвет на Българската федерация по гребане разказа за подготовката на български гребци за Световното първенство.
„От миналата година състезателите ни се готвят по нова методика и очакваме 3 от българските лодки да достигнат финали, а една от тях да донесе медал.
„За нас това голямо състезание е важно и като начин да популяризираме нашия спорт и привличане на повече деца в гребните лодки“, каза Димитров.
Провеждането на състезанието ще донесе много сериозни приходи и в икономиката на Пловдив.
„Икономическото въздействие от първенството в Сарасота, САЩ е оценено на 49 милиона долара, но това все пак е Америка“, заключи Светла Оцетова.
От 2011 г. насам Пловдив се утвърди като световен център на гребните спортове. Една от причините големите гребци да желаят така силно да се състезават у нас е фактът, че това е най-бързото водно трасе в света. „Бързата вода“ на гребния канал в Пловдив е резултат от физичен феномен: повърхностния слой е много топъл, водата се „разрежда“ и това прави лодките много бързи в нея. Резултатите като време от гребните състезания не са официални, но за гребците те са много важни.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"