Въпреки парализираното си тяло: Анелия продължава битките, защото иска да живее

Една част от секундата преобърнала битието на плевенчанката

Анелия Флорова е на 49 години. Плевенчанката е благодарна, че почти 16 години от живота си била здрава, амбициозна, ходила на училище и се забавлявала във всеки възможен момент. Имала щастието да тренира прекрасният спорт акробатика - скокове на батут.

"Когато скачаш на батут се чувстваш като птица, въртиш се във въздуха, за няколко секунди си играеш с гравитацията и това, което изпитваш е превземащо. Така минаваха дните с усилени тренировки, докато един от тях беше фатално различен. След лошо презимяване претърпях травма на врата, вследствие на това се парализира цялото ми тяло. Една част от секундата преобърна битието ми в неизвестна посока. Неочаквано от здрава, изпълнена с надежда за хубаво бъдеще се превърнах в НЕЩО, което не съм си и представяла, че може да съществува", разказва Анелия на страницата си във Фейсбук.

"Не мога да забравя ужасния момент, в който почуствах как главата ми „излита във въздуха а тялото ми изчезва“. Последва лечение, доколкото е възможно и сериозна рехабилитация. Благодарение на преданните денонощни грижи на моята майка преодолях пост-травматичния шок. Тя направи всичко, което може, за да постигна максимални резултати в състоянието ми. Грижеше се за мен 27 години и след боледуване почина", споделя плевенчанката.

"Сега живея сама и за мен се грижат две аситентки, на които аз поемам отговорноста за заплащането им. Това се осъществява чрез подкрепата на приятели, а понякога и чрез хора, които не познавам", казва още Анелия.

С д-р Анелия Хохвартер

34 години след травмата, тя все още имам себе си. Малко изтощена, продължава битките, защото иска да живее, въпреки ограниченията на парализираното си тяло.

"Обичам живота. Вярвам, че той е ценен и стойностен най-много пред Този, който ми Го е дал. Един известен философ е казал: "За 23-тия псалом бих дал цялата си философия." Аз оставих моята и повярвах в този псалом. Простата Истина „Господ е Пастир мой, няма да остана в нужда, ...благост и милост ме следват през всичките ми дни“ .... прави живота ми, не само по-лек, но ме одухотворява и изпълва със смисъл, така необоходим. Има вътрешна сила, красота и смелост, която превъзхожда физическата. Аз съм благословена, че я открих", допълва Нели.

Въпреки трудностите, плевенчанката пише поезия и дори издаде поетичен календар. От миналата година тя популяризира на страницата си във фейсбук кампанията “Локомат за България” на д-р Анелия Хохвартер. Този робот за рехабилитация може да стимулира мускулите на хора като Нели и да профилактира дегенеративните процеси, настъпващи от обездвижването.

Всеки, който иска да помогнe на Анелия Флорова, може да закупи поетичния й календар за 2018 г. от http://kalendarpoetry.gombashop.com или да дари пари на нейната банкова сметка в Банка Пиреус  PIRBBGSF, BG40PIRB71814601852211  IBAN. Титуляр на сметката Анелия Крачунова Флорова.