Откриват гвардейски музеен кът в ОУ "Д-р Петър Берон“ - Плевен

На събитието ще присъстват бригаден генерал Илко Йорданов, кметът Георг Спартански и актьорът Калин Сърменов

На 7 февруари, сряда, от 10.00 часа бригаден генерал Илко Йорданов - командир на Национална гвардейска част, Георг Спартански - кмет на Община Плевен, Ваня Дражева – директор на ОУ "Д-р Петър Берон" и Калин Сърменов – актьор и директор на Сатиричния театър ще открият гвардейски музеен кът в ОУ "Д-р Петър Берон".

Инициативата съпътства създаването на втория за страната ученически гвардейски отряд в училището, носещо името на видния български учен и просветител.

Припомняме, че на 9 февруари, петък, от 11.00 часа във Военен клуб - Плевен ще се проведе ритуал по освещаване на знамето на Втори ученически гвардейски отряд, като това ще се случи при спазване на стара царска традиция. Знамето ще бъде осветено от Негово Високопреосвещенство митрополит Игнатий. Събитието е под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев и ще е с участието на Националната гвардейска част. Сред официалните гости ще са представители на държавни и местни институции, общественици, политици, дейци на културата, спортисти, родители и др.

Водени от идеята да поддържаме жив стремежа за опазването на историята ни и да бъдат възкресени традициите, инициативата за създаване на отряда на д-р Денислава Ангелова, /председател на асоциация "Докосни дъгата"/ и г-жа Ваня Дражева има за цел да възпита учениците в дух на патриотизъм, любов и принадлежност към родината.