Близо 170 фирми и организации от страната и чужбина показват пчеларската си продукция в Плевен

ДФЗ ще продължи и в бъдеще политиката си за подпомагане на пчеларите

От днес до 11 февруари Плевен отново е под знака на традиционното Международно изложение - договаряне „Пчеларство - Плевен“. В 16-ото издание на форума своите продукти представят близо 170 фирми и организации от страната и чужбина. Изложението бе открито официално днес в Търговски център “Плевен” в присъствието на зам.-министъра на земеделието Вергиния Кръстева, народният представител Чавдар Велинов областният управител Мирослав Петров и заместниците му Татяна Божинова и д-р Красимир Трифонов, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, директорът на ГД „Земеделие и регионална политика” Николай Маринов, директорът на ОД „Земеделие” Нора Стоева, директорът на Държавен Фонд  Земеделие - Плевен Цветомир Генчев, представители на полската пчеларска съсловна организация и др. Откриването уважиха и редица други гости и приятели на организаторите в лицето на Областния пчеларски съюз и „Партнерс експо“ ООД.

„През тези четири дни Плевен се превръща в столица на българското пчеларство“, обяви при откриване на изложението доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз. „С изложението ние искаме да кажем на хората да преосмислят своето отношение към пчелните продукти“, отбеляза той и пожела на всички участници успех и пълни кошери с мед през годината.

Приветствие към участниците в изложението отправи и областният управител Мирослав Петров, който изтъкна, че с годините пчеларският форум в Плевен се е превърнал в навигация за новостите и потребностите на пазара и шанс за разширяване на бизнеса на представителите на пчеларския сектро. „Изложението е възможност за контакти, споделяне на добри практики и дискусии във връзка с най-новите тенденции в пчеларството в световен мащаб“, посочи още Мирослав Петров.

Поздравителен адрес до участници и организатори на форума изпрати и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“. В него се посочва, че ДФЗ ще продължи и в бъдеще политиката си за подпомагане на пчеларите. Предвиденият финансов ресурс по Националната пчеларска програма за 2018 г. е в размер на 4 700 000 лв. За календарната 2017 г. изплатените средства по същата Програма са били над 3 200 000 лв., като още 2 400 000 лв. са предоставени на 4348 пчелари по линия на държавната помощ de minimis, се посочва в поздравлението от ДФЗ.

На добър час и успех на изложението пожела и зам.-министъра на земеделието Вергиния Кръстева и обяви Международното изложение - договаряне „Пчеларство - Плевен“ официално за откриване.

Международното изложение - договаряне „Пчеларство - Плевен“ се провежда под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите, в сътрудничество с Областен пчеларски съюз - Плевен. На форума са представени мед, пчелни продукти и много нови технологии в пчеларството. Изложението има и съпътстваща програма с лекции и срещи с водещи лектори от страната и чужбина.

В последния ден на изложението - на 11 февруари /неделя/, ще бъдат връчени и традиционните награди. Най