Малчугани от СУ "Иван Вазов" научиха повече за здравословното хранене

елта на вкусния здравословен урок бе да се напомни на децата и техните близки важността от това да различават вредните от полезните храни

В СУ "Иван Вазов" се проведе полезна и интересна вечер, посветена на здравословно хранене с ученици от втори клас, с техните близки, с медицинското лице на училището, с педиатър д-р Влахова. Целта на вкусния здравословен урок бе да се напомни на децата и техните близки важността от това да различават вредните от полезните храни, да правят правилен избор на храна, която е здравословна за човешкия организъм. Баби, дядовци, майки и татковци показаха кулинарни умения и почерпиха децата със здравословна храна, съобщават от плевенското училище.

Вечерта, посветена на здравословното хранене, бе изпълнена с приятна атмосфера. Естетически подредените маси с различни здравословни ястия привлякоха децата. Те бяха в ролята на „знаещи“ клиенти, а разбрахме, че някои са помагали на близките си, за да обогатят здравословното меню. „Можещите“ баби и майки доказаха, че са много креативни и малките дегустатори опитаха истинска здравословна храна.

Медицинската сестра при училището, г-жа Вълкова, в часа на класа даде указания на второкласниците за  подреждане на храните в хранителната пирамида, за значението на отделните групи храни за здравето, за витаминозните храни… Сподели с учениците, че разнообразното хранене и употребата на повече плодове и зеленчуци ще ги направи по-силни и здрави, че млякото и млечните произведения са много важни за техния растеж. Препоръча на децата да ядат пълнозърнест хляб.

Отборът на „знаещите“ второкласници припомни основните правила от здравословния начин на живот със стихове, песни, парад на плодовете и зеленчуците, игри, отговор на въпроси… Учителят по музика, господин Антонов, разнообрази вечерта с песни, свързани с групите храни. Зад импровизираните сергии стояха учениците, разделени на 4 екипа – „Плодове и зеленчуци“, „Пълнозърнести храни“, „Мляко и млечни храни“, „Месо и месни храни“. При въпросите, задавани от м.с. Вълкова, малките момичета и момчета точно обясняваха качествата на хранителните продукти и демонстрираха познания, касаещи избора на продукти за здравословно меню. По време на своеобразния урок по здравословно хранене, учениците нагледно показаха знания за това какво са въглехидратите, мазнините, белтъците, минералните соли, витамините и ролята им за здравословното хранене. Урокът завърши с построяване на хранителната пирамида от всеки екип.

Присъстващият „Можещ отбор“, състоящ се от близките на учениците, доказа с направените ястия за настоящата здравословна вечер, че са наясно с принципите на здравословното хранене. Всички искаха да покажат на децата, че в приготвените блюда са вложили много обич към тях.

 В СУ „Иван Вазов“ от няколко години се прилага програмата “Училищен плод” и “Училищно мляко“, която насърчава консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти. Според г-н Стефан Димитров схемите за училищен плод и мляко също създават трайни навици у подрастващите за здравословно хранене.

Вестителят на здравето, д-р Влахова, поздрави отборите „Знаещи“ и “Можещи“, изказа своето задоволство от знанията на малките и от разнообразното здравословно меню на по-големите, подготвено за техните деца и внуци. Пожела на учениците и техните близки да растат здрави, хранейки се балансирано и здравословно, да спортуват и да се движат на открито. Раздаде на присъстващите брошури  “Здравословното хранене – начин на живот“.

Със здравословния съвместен час на ученици, баби, дядовци майки, татковци…, се видя стремежа във всяко дете да бъде посято зрънцето на здравето. Екипът на „можещите“ показа на своите деца и внуци, че трябва да знаят откъде и как идва храната, какво е добре да похапват и с какво – да не прекаляват.

Учениците от 2а клас при СУ „Иван Вазов“с открития урок придобиха по-подробни знания за здравословното хранене, което става най-добрата визитка за тяхното здраве.