Плевенчани участваха в зрелищна възстановка на залавянето на Левски на Къкринското ханче

Събитието бе част от няколкодневната програма, посветена на 145 години от гибелта на Апостола

Паметни събития от преди 145 години оживяха в зрелищна историческа възстановка на Къкринското ханче на 19 февруари, когато се състоя гражданско поклонение на паметното място. Да почетат делото на Васил Левски дойдоха много хора, само организираните ученици с автобуси бяха близо 600.

„Ханчето в Къкрина е изключително важно място за историците, но и за нас – съвременниците. То е пълно с изненадващи факти, данни, сведения и легенди. Винаги с интерес слушам беседите на нашите екскурзоводи, за да науча нещо ново. Бих сравнила мястото с една бездънна мина със скъпоценни камъни, която постепенно разкриват своя блясък. И ние като добросъвестни и ревностни търсачи трябва да направим така, че да стигне това богатство до всички“. Това изтъкна в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Сред официалните лица имаше представители на различни политически партии, кметове и заместник-кметове, общински съветници. Тук бяха Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията, народните представители Иван Миховски, Калин Василев и Кристина Сидерова,  областният управител  Георги Терзийски, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, Даниел Панов - кмет на Велико Търново, заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

Младите поколения за първи път видяха как е бил заловен Левски в Къкринското ханче чрез две възстановки. Първата жива картина бе в местността Пази мост  и показва срещата на Апостола с двете турски заптиета. Втората възстановка бе на Къкринското ханче и показа арестуване на Апостола и придружителите му Никола Цвятков и Христо Цонев Латинеца. След възстановката присъстващите поднесоха цветя пред паметника на Апостола на свободата. Много от гостите си направиха снимки с участниците в сцените. За тях бяха ангажирани близо 30 членове на регионалните клубове на Национално дружество „Традиция“ от Плевен, Троян и Ловеч. Мащабните живи картини се осъществяват с подкрепата на Община Ловеч.

Събитието бе част от няколкодневната програма, посветена на 145 години от гибелта на Апостола.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен