Поредно дарение за дете с диабет, асоциация "Докосни дъгата" с жест към малкия Борко

Инсулинова помпа и консумативи бяха дарени на майката на двегодишния Борко от Русе

Инсулинова помпа и консумативи за два месеца получи Елица Недялкова, майка на малкия Борко от Русе, диагностициран с диабет. Дарението беше връчено в университетската болница "Света Марина" във Варна от Грета Желева от Жилищен комплекс „Лабиринт“ и председателя на асоциация "Докосни дъгата" Денислава Ангелова, като бяха подсигурени и консумативи за помпата, взети от емоционална кампания на Тихомир Петров и Айсун Октаева.

Тихомир е ученик с диабет от Професионалната гимназия по икономика - Велико Търново, а Айсун от ПГСС “Никола Пушкаров” - Попово. Младежите с големи сърца успяха да съберат от дарения и благотворителни инициативи сумата от 1500 лв. за двегодишното дете, без да са го виждали.

"За първи път даваме инсулинова помпа на толкова малко дете. А по-важното е, че доброто има своето продължение - инициативата бе подхваната от Тихомир по повод Световния ден за борба с диабета. До края на годината на Борко ще бъде дарен и сензор за измерване на кръвната захар", сподели д-р Денислава Ангелова. "Благодаря на жилищен комплекс “Лабиринт” за това, че се включват с поредна помпа и правят живота на дете с диабет по-лек! Те са сигурни и истински партньори!“, допълни тя.

Инсулиновите помпи и сензорите спомагат за прецизното дозиране на инсулин в организма на малчуганите с диабет, мерят постоянно кръвната захар и показват точна картина на колебанията й. Освен това предотвратяват 12- 15 убождания от игли в денонощие. Скъпите апаратчета "се предписват" само от лекари специалисти, тъй като те не са подходящи за всички деца с диабет.

Проф.д-р Виолета Йотова-началник на направление "педиатрия " в университетската болница коментира, че близо 90 са децата с диабет във Варна, а съвместно с общината в морската столица за децата в детските градини и учениците с този проблем е осигурено диетично хранене и наблюдение на състоянието им.

19 варненски семейства пък са скрили, че децата им, които посещават градини и училища, са с диабет. Причината се крие в страха от дискриминация. По думите на проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника в УМБАЛ "Света Марина" във Варна, данните са от проучване, проведено наскоро. Към този момент грижи в детски градини и училища се полагат за 20 подрастващи с диабет, но поне 90 са тези, за които това не се прави. Д-р Йотова е категорична, че училищната среда трябва да осигури условия за мерене на кръвната захар, за поставяне на инсулин и обучен човек, който да прецени кога трябва да се обади на родителите.