Закриха Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг

Общество

25-02-2018, 16:58

Снимка:

youtube/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Знаменосец на България на церемонията беше състезателят по ски бягане Йордан Чучуганов

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах официално обяви за закрити 23-те Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг. Церемония продължи повече от два часа. "Обявявам зимните олимпийски игри за закрити и призовавам младежта от света след четири години да се събере отново в Пекин", каза Бах, цитира БНТ.

Ефектната художествена програма включваше представяне на корейската култура, презентация на следващия домакин на зимните игри - Пекин 2022, парад на спортистите, предаване на олимпийския флаг и загасяване на олимпийския огън.

По време на церемонията бяха наградени призьорите в последните стартове по ски-бягане - Иво Нисканен (Финландия) на 50 км масов старт класически стил за мъже и Марит Бьорген (Норвегия) в масовия старт на 30 км класически стил за жени.

Знаменосец на България на церемонията беше състезателят по ски бягане Йордан Чучуганов.

"През последните 17 дни ние преживяхме едни Олимпийски игри, които показаха традицията, но и пътят към бъдещето. Те доказаха думите на Пиер де Кубертен, когато каза, че Олимпийските игри са почит към миналото и вяра в бъдещето. На тези игра видяхме исторически обединен отбор на Корея, дебютираха нови дисциплини, които се харесват на младото поколение", добави Бах.

"На организаторите на зимните олимпийски игри искам да кажа: Благодаря ви от цялото си сърце. Поздравявам ви, че ни показахте нови хоризонти. Доброволци, благодаря Ви за вашата отдаденост. На нашите любезни домакини, на народа на Република Корея, казвам огромно благодаря", заяви Бах.

Президентът на МОК връчи тържествено олимпийското знаме на кмета на Пекин Цзинин Чън. Именно китайската столица ще приеме Игрите след четири години.

След това се проведе церемония, която представи Пекин. Това е първият град в историята, който ще бъде домакин на лятна и зимна олимпиада. Летните игри се проведоха в Пекин през 2008 година.

Следващата зимна олимпиада е след четири години в Пекин.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен