Борисов предложи АЕЦ "Белене" да стане общ проект на Балканите и да получи европейско финансиране

Това предложи премиерът на пресконференция в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие

АЕЦ "Белене" може да се направи с европейско финансиране и като общ проект на Балканите. Това предложи премиерът Бойко Борисов на пресконференция в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ след днешния Инвестиционен форум, посветен на Западните Балкани, предаде БТА.

Министър-председателят информира колегите си от региона, че в България в момента има два платени от страната ни ядрени реактора с обща мощност 2200 мегавата. "Дали не бихме могли да помислим за едно общо финансиране с проценти - един Балкански проект", предложи Бойко Борисов. По думите това би било прекрасно решение за АЕЦ "Белене", защото този проект може да се изгради с европейско финансиране, а акционери да станат всички страни от Западните Балкани. Според него този проект може да подпомогне енергийната свързаност в региона. 

Премиерът обърна внимание и на газовата свързаност в региона, за да може да се постигне истинска диверсификация на Балканите. Той наблегна на газовия хъб "Балкан" и двата интерконектора между България и Сърбия и България и Гърция. Освен това има готов интерконектор с Румъния.  Борисов е сигурен, че с изграждането на всички тези проекти ще се постигне по-добра конкурентоспособност и цената на газта в региона ще стане по-ниска.

На въпрос на журналисти премиерът на Република Македония Зоран Заев заяви, че страната му прави усилия за повишаване на енергийния капацитет със собствени средства, но една от стъпките е и чрез сътрудничество с България. Той обаче не отговори дали страната му би се включила в изграждането на АЕЦ "Белене". На друг въпрос Заев отговори, че се надява скоро да се отслужат общи литургии в България и Република Македония, което е било договорено в споразумението за добросъседство между двете държави.

Председателят на ЕБВР Сума Чакрабарти каза, че трябва да се създадат единен пазар и единна икономическа зона на Балканите. "Смятаме, че имаме нов дух на сътрудничество", допълни Чакрабарти. Той се надява да се реализират всички инфраструктурните проекти и т. нар. мека свързаност /дигиталната инфраструктура/. По думите му регионът на Балканите е един от най-големите бенефициенти на банката. Чакрабарти благодари лично на премиера Бойко Борисов за посещението му.

В конференцията участваха лидерите от всички страни от региона - премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Република Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.