Детелин Далаклиев в подкрепа на оставането на бокса в олимпийската програма

Българската федерация по бокс с писмо до Томас Бах

Българската федерация по бокс се обърна с официално писмо до президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах в подкрепа на оставането на бокса в олимпийската програма.

Както е ясно, на 4 февруари 2018 г. Изпълнителното бюро на МОК взе решение да преразгледа оставането на бокса в олимпийското движение, както и изваждането му от младежките олимпийски игри Буенос Айрес 2018 и летните олимпийски игри Токио 2020.

В писмото по Бах БФБ обръща внимание, че боксът е един от 6-те спорта, основатели на съвременното олимпийско движение и участник в игрите от 1904 година насам. Посочва се, че в България това е един от най-успешните спортове, донесъл на страната ни 18 медала от летни олимпийски игри, от които 4 златни. Особено внимание се отделя и на социалната роля на бокса, тъй като у нас с бокс се занимават стотици деца в неравностойно положение, за които „ръкавиците и боксовият ринг са единственото средство за спасение от пороците на времето, а достигането до олимпийския медал е голямата им възможност за реализация в живота“.

С писмото БФБ призовава МОК да преразгледа намерението си за изваждане на бокса от олимпийската програма.

БФБ кани всички известни спортисти, спортни ръководители и известни обществени личности на България да се подпишат под писмото до президента на МОК в подкрепа на оставането на бокса в олимпийското семейство.

Подкрепа вече оказаха олимпийските шампиони по бокс Георги Костадинов и Петър Лесов, световният шампион по бокс Детелин Далаклиев, всички национални състезатели и треньори, носителят на 3 олимпийски медала, 5 европейски и 5 световни титли в борбата Александър Томов, носителят на 4 олимпийски медала и участник в 6 олимпиади в спортната гимнастика Йордан Йовчев, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев и много други.

Всеки, които желае да подкрепи оставането на бокса в олимпийската програма, може да го направи в офиса на БФБ в Спортната палата.