В СУ "Иван Вазов" - Плевен създават Първи за страната ученически гвардейски оркестър!

Мисия

04-03-2018, 11:03

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ваня Дражева: Ученическият гвардейски отряд ще бъде вдъхновител на Плевен

Георг Спартански покани II-ри ученически гвардейски отряд в ритуала по повод 3 март пред Мавзолея

Президентът поздрави II-ри ученически гвардейски отряд към ОУ "Д-р Петър Берон" - Плевен

Д-р Денислава Ангелова: II-ри ученически гвардейски отряд става част от новата история на Плевен

Каракачанов към младите плевенски гвардейци: Пазете знамето, бъдете добри българи!

"Бероновци" развяха осветеното знаме на гвардейския си отряд (Галерия)

Освещават тържествено знамето на Втори ученически гвардейски отряд към ОУ "Д-р Петър Берон" - Плевен

Министър Каракачанов идва в Плевен за връчването на знамето на Втори ученически гвардейски отряд

Георг Спартански: Възхищаваме се на българските гвардейци!

ОУ "Д-р Петър Берон" със специален плакет от Националната гвардейска част

Президентът Румен Радев отново е патрон на инициативата

Вчера отбелязахме 140 години от Освобождението. Станахме свидетели на много патриотизъм, особено в младите хора и децата. Възпитаването на любовта към отечеството и традициите започва от най-ранна детска възраст, а затова помагат и гвардейските ученически отряди.

След Кърджали, тази година и в Плевен учениците от ОУ "Д-р Петър Берон" облякоха униформи и почувстваха тежестта на това да бъдеш гвардеец. Вече се зароди идея тази инициатива да бъде продължена.

"Инициативата продължава отново в моя роден Плевен", сподели за "По света и у нас" по БНТ д-р Денислава Ангелова - председател на асоциация "Докосни дъгата" и основен инициатор за създаването на ученически гвардейски отряди. "Надявам се в средата на месец май да можем да открием първия за страната ученически гвардейски оркестър. Това ще се случи в СУ "Иван Вазов", най-голямото училище в областта. Тази седмица с националната гвардия и с диригента на гвардейския оркестър ще работим с децата. От два месеца директорът на СУ "Иван Вазов" Димитър Митев е започнал възстановяването на духовия оркестър и по стечение на обстоятелствата се събрахме, взехме решение, че заедно може да направим опит да създадем първия за страната гвардейски оркестър. Имаме вече гвардейски отряд в Плевен - в училище "Петър Берон", така че това ще бъде моя опит да направя едно гвардейско цяло в Плевен. След това заминаваме за Смолян, Пловдив, Русе, Шумен... Има желание за отряди на много места. Много пъти съм казвала, че семейството възпитава децата в патриотизъм, но училището оформя патриотичния мироглед. Децата на съвремието търсят примери, на които да подражават", смята д-р Ангелова.

Тя разказа, че вчера се е състояло първото представяне на ученическият гвардейски отряд в Плевен и децата са били много въодушевени и изненадани. "Вълнуваха се искрено, а хората им ръкопляскаха и се радваха. Освен гвардейци, имаше и четници - вече в доста градове има такива четнически отряди. Плевен е дом на историята. За да пребъде Плевен трябва да се обръща внимание на младото поколение", допълни д-р Ангелова, изказвайки благодарности към полковник Бешев, който помогна за подготовката на "Бероновци".

В какво точно се състои дейността на младите гвардейци? Те посрещат гостите, поднасят венци, участват в строя на националните празници, както и в международни фестивали. Д-р Денислава Ангелова разкри, че има голямо желание с националната гвардейска част следващата година при сформиране на 3-4 отряда да направят фестивал, посещение в Националната гвардия и тренировка с тях. "Децата са щастливи. Нещото, което бригаден генерал Илко Йорданов оставя в нас и в децата е огромно доверие. Правят го с голямо желание и любов към подрастващото поколение", посочи тя.

Президентът Румен Радев е патрон на инициативата за създаване на ученически гвардейски отряди. "Той беше патрон на ученическия гвардейски отряд в Плевен и впоследствие стана патрон на инициативата. Президентът е много добър пример за младите хора. Помощта е достатъчна с примера, който дава той. Администрацията на държавния глава също много активно се включва в мероприятията и в желанието всичко да бъде както трябва. И Министерството на отбраната е наш партньор. Министър Каракачанов беше с нас в Плевен, сега се надяваме, че ще дойде още веднъж", сподели д-р Ангелова.