Посланици на ТУ - Варна се поклониха пред подвига на героите от Плевенската епопея

Инициатор и организатор беше катедра „Материалознание и технология на материалите“ в ТУ – Варна

По традиция вече шест години преподаватели и служители от Технически университет – Варна пътуват организирано навръх Националния празник – 3 март, до местата на бойната слава от 1877-1878. Тази година, заедно с хиляди българи, избраха Плевенската панорама като емблематично място, на което да почетат подвига на героите от Освободителната война. Инициатор и организатор отново беше катедра  „Материалознание и технология на материалите“ в ТУ – Варна. Преподавателите посветиха пътуването до Плевен на 140 години от Освобождението на България и на 55-та годишнина от създаването на катедрата.

Пътуването за пореден път естествено предизвика участниците към равносметка и към една и рационална, но и силно емоционална оценка, информират от университета.

На път от Варна към Панорамата колегата инж. Огнян Жеков представи нови, интересни и непознати факти за избухването на войната, целия й ход и развитието на Третия щурм за град Плевен: „…Освобождението на България е едно чудо, защото нито по-рано, нито по-късно то щеше да бъде възможно… Борбата за свободата на България продължава повече от 200 години…“ и продължи с урока по родолюбие – „След петмесечна обсада Плевен е освободен с цената на хиляди пожертвани човешки животи. Историците определят битката за града като най-важната военна операция, която до голяма степен решава хода на Руско-турската освободителна война. "Вече сме свободни" - това можели да си кажат жителите на Плевен на 10 декември 1877  година. Освободителната война на братята-руси и Освобождението на България, които изправиха българския народ на краката му, са естествен завършек на националната българска революция, която през десетилетията на нейния живот и особено през 1876 година -­ годината на Априлското въстание, струваше много и тежки жертви.“