Плевенската полиция задържа 25-годишен мъж за участие в схема за телефонна измама

Той е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено от него престъпление по чл.209, ал.1 от НК

На 11 декември в Първо РУ - Плевен е получен сигнал от 83-годишнаот Плевен. Тъжителката е обяснила, че същия ден за времето от 13:00 часа до 15:00 часа непознат чрез многократни позвънявания на стационарния ѝ телефонен номер се е представил за полицейски служител. Под претекст, че се провежда полицейска операция по залавянето на телефонни измамници я накарал да събере в плик наличните в дома ѝ пари и злато. 83-годишната изнесла от жилището си 3 950 /три хиляди деветстотин и петдесет/ лева, златни накити - 2 броя златни гривни, около 3 грама, златно синджирче с плочка, на която има буквата "и", също около 3 грама, златно синджирче - около 3 грама и три златни синджирчета с общо тегло около 9 грама, а така също документи за собственост на 11 декара земеделска земя в землището на село Бръшляница, област Плевен. Поставила парите, златото и документите върху метална кофа за отпадъци. По случая е образувано досъдебно производство.

В хода на проведените оперативно- издирвателни мероприятия е установен и задържан мъжът, който е взел парична сума, златни накити и документи – 25-годишен от село Ореховица. Той е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено от него престъпление по чл.209, ал.1 от НК. Разпитан е като обвиняем пред упълномощен от него защитник, признава вината си и желае наказателното производство срещу него в Районен съд - Плевен да се води по реда на съкратеното съдебно следствие.

По случая работиха служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност"- ОД на МВР- Плевен и екип на Първо РУ - Плевен под ръководството на прокурор от Районна прокуратура – Плевен.