Плевенски ученик с достойно представяне на XII Открита Московска Олимпиада по Информатика

Злато и сребро завоюва българският национален отбор

Злато и сребро завоюва българският национален отбор на 12-та открита Московска олимпиада по информатика, в чийто състав е и плевенчанин. Златният медал спечели Радослав Димитров от Пловдив, а сребърният – Мартин Копчев от Габрово. От останалите български състезатели наЙ-близо до медалите са били шуменците Петър Ангелов и Иван Ганев и Захари Маринов от МГ "Гео Милев" - Плевен. И тримата са достигнали до финалния кръг. Това съобщи ръководителят на българската делегация в Москва Бисерка Йовчева, предаде БНР.

Откритата Московска олимпиада е едно от най-престижните състезания по информатика в света. Подборът за финалите се извършва в два предварителни кръга. Тази година в първия участваха над 2000 състезатели от целия свят. От тях 500 се класираха до втория кръг, а до финала бяха допуснати 350 младежи, каза Йовчева.

Българските състезатели са били придружени от своите ръководители – Зорница Дженкова от Габрово, Бистра Танева от Пловдив и Мария Русева от Плевен, а ръководител на българската делегация - Бисерка Йовчева от Школа А&Б.