Курс по артроскопия на глезенна става и хирургия на ходилото стартира в МУ-Плевен

Целта на курса е 24 млади хирурзи от България да придобият опит и практически умения, обучавани от утвърдени хирурзи от страната и Европа

От 15 до 17 март 2018 г. в Телекомуникационния Ендоскопски Център към Медицински Университет - Плевен (МУ-Плевен) ще се проведе, за четвърта поредна година, Курс по артроскопия на глезенна става и хирургия на ходилото на кадаври. Събитието се организира от Българската Асоциация по артроскопия и спортна травматология (БААСТ), съвместно с Българското Дружество по хирургия на ходилото и глезена. Целта на курса е 24 млади хирурзи от България да придобият опит и практически умения, обучавани от утвърдени хирурзи от страната и Европа. Тематиката на събитието е артоскопската хирургия на глезенната става - патология, засягаща млади и активни пациенти, често активно спортуващи, както и професионални спортисти, преследващи високи постижения; също и заболявания на ходилото, които се открояват като често срещани и проблематични за всички възрасти.

Специален гост на събитието ще бъде д-р Хвое Клобучар (Hrvoje Klobucar) от Akromion Special Hospital for Orthopaedics and Traumatology, гр. Загреб, Хърватска. В рамките на курса чуждестранните гости ще обменят теорeтични знания и практични умения с българските си колеги, споделяйки богатия си опит. На участниците ще се предостави и възможност да участват в дискусионни групи, където ще се представят заплетени клинични случаи от практиката на гост-лекторите и ще се обсъдят най-актуалните подходи за решаването им.

Д-р Роберт Халваджиян, Председател на Българската Асоциация по артроскопия и спортна травматология, коментира предстоящия курс по артроскопия по следния начин: „Курсистите ще имат възможност да усвоят най-актуалните хирургични техники в областта и да придобият практичен опит чрез работа с най-модерна ендоскопска апаратура във високотехнологичната база на Ендоскопския център към МУ-Плевен. Организаторите на събитието от БААСТ дадоха заявка инициативата да бъде продължена в следващите години, а форматът да бъде разширен и допълнен“.