Двуседмичен сбор за повишаване на подготовката на военнослужещи от Сухопътните войски започна в Белене

В него ще участват 53-ма военнослужещи от състава на инженерния полк, 2-ра Тунджанска и 61-ва Стрямска механизирана бригада

Двуседмичен сбор за повишаване на подготовката на военнослужещите от Сухопътните войски, специализирани в обезвреждането на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства, започна днес, 19 март, в 55-ти инженерен полк в Белене. В него ще участват 53-ма военнослужещи от състава на инженерния полк, 2-ра Тунджанска и 61-ва Стрямска механизирана бригада.

По време на двуседмичната подготовка за изпълнение на задачи по третата мисия на Българската армия - „Принос към националната сигурност в мирно време”, военнослужещите ще повишат теоретичните си занятия и ще проведат практически действия за усъвършенстване на тактиките, техниките и процедурите при неутрализиране на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства. Те ще повишат и уменията си за работа с новопридобитото оборудване, получено по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране (FMF). 

В рамките на сбора, на 28 март, военнослужещите за първи път ще покажат пред журналисти практически дейности по разузнаване, транспортиране и неутрализиране на открит невзривен боеприпас; неутрализиране на импровизирано взривно устройство (ИВУ), поставено на маршрут за движение на войски; разузнаване на подозрителен автомобил и неутрализиране на кола-бомба и разузнаване на сграда и неутрализиране на импровизирани взривни устройства в непосредствена близост до нея. Действията на военнослужещите по време на заключителния етап от тяхната подготовка ще наблюдава командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.