Училището в Гиген ще бъде ремонтирано по "Красива България"

В него се обучават 208 деца от I до XIIклас

През тази година община Гулянци ще реализира проект "Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на СУ "Асен Златаров" с. Гиген".

Проекта ще се изпълнява по програма "Красива България" и е на стойност 238 536 лева, от които 53% финансиране от общината и 47% от програмата.

Проекта цели подобряване на учебната среда и значително намаляване на разходите за отопление. Това ще бъде постигнато, чрез полагане на външна топлоизолация на сградата, топлоизолация на пода и таваните, подмяна на дограма. Ще бъде извършено и шпакловане и боядисване, ремонт на физкултурния салон и подмяна на осветлението.

Проекта има и социална насоченост. Според условията на "Красива България" 5% от стойността му ще бъдат използвани за професионално обучение на безработни лица, регистрирани в Бюрото по труда.

Сградата на СУ "Асен Златaров" е строена през 1928 година. През последните години общината я поддържа в много добро състояние, чрез реализирането на различни проекти и текущи ремонти. На по-голяма част от сградата беше сменена дограмата, по Националната програма за оптимизация на училищната мрежа бяха изградени вътрешни санитарни възли и извършен ремонт и оборудване на класните стаи.

Училището е второто по големина в общината. В него се обучават 208 деца от I до XIIклас. Работят 26 души педагогически и непедагогически персонал.