Прокурорската колегия прие оставката на Димитър Захариев

С това той официално вече е извън съдебната система

Прокурорската колегия прие оставката на плевенския прокурор Димитър Захариев, който в момента е подсъдим по две дела в Софийския градски съд и в Специализирания наказателен съд. С това той официално вече е извън съдебната система, съобщи legalworld.bg.

В СГС Захариев е подсъдим за принуда върху основния свидетел по делото "Октопод", за да бъде дискредитиран наблюдаващият прокурор Светлозар Костов, а подсъдимият Алексей Петров да бъде оправдан.

Според обвинението през април и май 2015 г. тогавашният действащ прокурор Димитър Захариев е принуждавал свидетеля Георги Цветанов да набеди прокурор Светлозар Костов от Специализираната прокуратура в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства по делото "Октопод".

От държавното обвинение твърдят, че Захариев е искал Цветанов да подаде сигнал срещу Светлозар Костов за това, че му е оказвал натиск какви показания да дава по делото. Според обвинението целта на Захариев била чрез дискредитиране на Костов да получи кариерно развитие, като заеме поста му на шеф на Специализираната прокуратура.

Принудата е била извършена чрез заплахи, че срещу свидетеля ще бъдат образувани наказателни дела и ще му бъдат повдигнати обвинения. Цветанов обаче не се поддал и не изпълнил исканията на прокурор Захариев, твърди прокуратурата.

Основният свидетел по мегаделото "Октопод" Георги Цветанов загина на 12 ноември 2015 г. в автомобилна катастрофа.

В Специализирания наказателен съд той е подсъдим за участие в престъпна група за рекет, ръководена, според прокуратурата, от Камен Балбузанов – Куката.

В обвинителния акт по това дело е записано, че Захариев е участвал в престъпната група и е изнудвал лекар за пари. Ролята му била логистична и покровителска. Прокуратурата твърди още, че Захариев е управлявал охранителен бизнес в Плевен заедно с Балбузанов, като за целта двамата ползвали подставени лица. Престъпната група оказвала натиск на търговци да приемат да бъдат охранявани от конкретна фирма.