Д-р Сотир Марчев: Студът е само повод за инфаркт, но не и причина

По думите му младите хора много по-често получават инфаркт, защото се движат много по-малко, в сравнение с предходните поколения

"Има ръст на инфаркти и инсулти заради рязката промяна на времето. Всеки кардиолог ще се подпише, че когато започнат студовете, нашата работа се увеличава“. Това каза кардиологът д-р Сотир Марчев пред Нова телевизия, цитиран от zdrave.net.  

"Студът е повод човек да получи инфаркт, студът е повод да получи и инсулт. Той е поводът, не е причината. Инфарктът е исхемична болест на сърцето, а нейната причина е обездвижването, тютюнопушенето, храни, които са нездравословни“, каза д-р Марчев.

По думите му младите хора много по-често получават инфаркт, защото се движат много по-малко, в сравнение с предходните поколения.

Студът е поводът, но ако се комбинира с физическо натоварване, рискът става много голям.  "Студ плюс тежко физическо натоварване е лоша комбинация, не прекалявайте с нея“, заяви д-р Марчев.  

Той посъветва да се обръща специално внимание на това какво се яде. "В България и нашата част от света имаме висока сърдечно-съдова смъртност. За това е виновно законодателството, което позволява свободно да се продават трансмазнини, хидрогинирани мазнини. Примерно, ако едно момче си вземе гаджето и отидат на кино, да речем, на някакъв филм на ужасите и си вземат пуканки, ужасът не е на екрана, а в ръцете им, защото пуканките са пълни с трансмазнини“, завърши д-р Марчев.