МВР с мерки за обезпечаване на обществения ред по празниците в област Плевен

В дните от 5 до 9 април ще бъдат проведени специализирани полицейски операции "Алкохол и неправоспособност"

Във връзка с предстоящите празници и осигуряване на спокойствието и обществения ред в област Плевен ще бъдат ангажирани служители от всички структурни звена на МВР. Проведени са предварителни срещи с представители на местната власт, за да се осигури засилено полицейско присъствие там, където се очаква да има струпвания на хора – църкви, търговски центрове, базари, обекти на пътната инфраструктура- жп гари и автогари. Ще има и проверки на питейни и увеселителни заведения. В графиците за охрана са включени и публичните събития по време на празниците. При необходимост ще се извършват и физически проверки. Проведени са работни срещи на полицейските служители от РУ при ОДМВР – Плевен и представители на частните охранителни фирми за уточняване механизмите на взаимодействие помежду им.

По време на празничните и почивни дни ще бъдат проведени специализирани полицейски операции по различни направления на дейност, с цел обезпечаване безопасността на движението, сигурността в областния град, малките и отдалечени населени места, както и противодействие на престъпността – кражби, злоупотреби, измами. Регулярни проверки ще извършват униформени служители в питейните и увеселителни заведения, дискотеки и клубове. 

За осигуряване на пожарна безопасност по време честванията на църковния празник „Възкресение Христово“ и свързаните с него почивни дни от РДПБЗН – Плевен е обърнато внимание на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряване на условия за успешна евакуация, изправност на електрическите инсталации и съоръжения, изправност и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурени условия за успешно пожарогасене. Извършен е инструктаж на църковните служители, като е акцентирано върху ограничаването на предпоставките за възникване на пожари в църковните храмове, както и първоначалните действие при пожар и евакуацията на посетителите. Организирано е подходящо работно време на състава за осъществяване на контрол по осигуряването на пожарната безопасност в църковните храмове. Дежурните екипи са запознати с оперативната обстановка, начините на водоснабдяване и пътищата за достъп. 

РДПБЗН -  Плевен призовава за внимателно боравене със свещите при посещение в църковните храмове и при пренасянето им по домовете. По време на тържествените чествания всяка запалена свещ създава опасност да пламне нечия дреха или коса. Запалените свещи, които се пренасят също създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Оставени без надзор върху горими предмети те могат да предизвикат пожар. Опасност от запалване се крие и при пренасянето на свещите в автомобилите. След прибирането си в домовете, не оставяйте запалените свещи да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците, до които може да доведе един пожар, са изключително сериозни. Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол.

За осигуряване на безопасността на движение по пътищата в област Плевен, служителите на сектор "Пътна полиция" са планирали конкретни действия и превантивни мерки. В дните от 5 до 9 април 2018 година ще бъдат проведени специализирани полицейски операции "Алкохол и неправоспособност", целящи установяване на груби нарушения на правилата за движение и предотвратяване на пътни инциденти. Контрол на движението ще се осъществява и по третокласни и общински пътища, и в районите на посещавани питейни и увеселителни заведения. Акцент при проверките ще бъде поставен върху използването на  обезопасителни колани /каски, наличие на задължителна застраховка «Гражданска отговорност» на автомобилите, управление на нерегистрирани и неизправни МПС-та, управление на автомобили без заплатена винетна такса и др.  Пътните полицаи ще осъществяват контрол и през тъмната част на денонощието.

***
Криминалисти напомнят: В празничните дни се създават условия за понижена бдителност у гражданите. От това се възползват недобронамерени лица за извършване на джебчийски кражби и други криминални деяния. Нужно е да се проявява внимание при носенето на вещи и пари, които биха могли да бъдат обект на посегателство. Не трябва да се оставят незаключени и без надзор за продължителен период от време жилища.

Не забравяйте и за риска от телефонни измами. Напомняйте често на Вашите възрастни родители/близки/съседи за изобретателността на телефонните измамници. Хората от третата възраст, със своята доверчивост, рискуват да се разделят със спестяванията си при телефонна измама. Никога не давайте пари на непознати, поискани в телефонен разговор, под никакъв предлог.

Огнеборците припомнят: Бъдете внимателни при боравенето със свещи в църковните храмове и домовете. Запалените свещи, носени по време на църковни церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. У дома не оставяйте свещите да горят без надзор – пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг.
Сигнализирайте на тел.112 при спешни случаи, пожар, престъпление или произшествие.