Избрани Новини
Очакван успех за ПГРТО – Плевен на Регионалния кръг на Националното състезание по професии
05-04-2018, 21:34
Снимка:ПГРТО - Плевен
Автор:plevenutre.bg
Още по Темата:Учители и ученици на ПГРТО – Плевен се присъединиха към кампанията "Да изчистим България заедно”
Единадесетокласничка от ПГРТО – Плевен с първо място в конкурс за лично творчество
ПГРТО – Плевен отбеляза Световната седмица на предприемачеството с открит урок
ПГРТО – Плевен подкрепи "Българската Коледа" с благотворителен базар
Световната седмица на парите отбелязаха в ПГРТО – Плевен
За седми пореден път ПГРТО – Плевен проведе годишната си "Академия за родители"
Никол Цанова и Ванеса Гуглина от ПГРТО – Плевен се класираха за Националното състезание по професии в град Пловдив
В Русе се проведе Регионалният кръг на Националното състезание по професии. Организатор на събитието е Министерството на образованието и науката – дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” и отдел „Професионално образование и обучение”, а домакин – ПГ по туризъм „Иван П. Павлов” – Русе, по предложение на Министерството на образованието и науката.
Партньори на състезанието са: Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българската асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток Интернационал, Българската асоциация на барманите, Българската асоциация на професионалните сомелиери, Браншовият съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе, Клуб на професионалните готвачи – Русе, хотел „Дунав Плаза” – Русе, и др.
В състезанието участваха 15 отбора на професионалните гимназии по туризъм и профилираните паралелки на средните училища от цяла Северна България: ПГ по туризъм „Иван П. Павров” – Русе, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” – Варна, ПГ по туризъм ”Д-р Васил Берон” – В. Търново, ПГ по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово, ПГ по туризъм „П. К. Яворов” – Добрич, СУ „Св.св. Кирил и Методий” – Игнатиево, СУ „Христо Смирненски” – Оброчище, ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен, ПГ по туризъм „Алеко Константинов” – Плевен, ПГ по хотелиерство, ресторантьорство и туризъм „Цар Симеон Велики” – Провадия, ПГ по икономика „Робер Шуман” – Разград, Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” – Свищов, СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Синдел, ПГ по туризъм и хранително – вкусови технологии – Търговище, ПГ по хранителни технологии „Юрий Гагарин” – Червен бряг.
Гости на състезанието бяха: г-жа Магдалена Станулова – държавен експерт в отдел „Професионално образование и обучение” на Министерство на образованието и науката, г-жа Росица Георгиева – началник на Регионалното управление на образованието – Русе, г-жа Малинка Маринова – председател на Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, г-н Красимир Иванчев – председател на Браншовия съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе, г-жа Албена Михова – управител на хотел „Дунав Плаза” – Русе.
Състезанието се проведе в четири категории: „Най-добър млад хлебар-сладкар”, „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад сервитьор” и „Най добър млад барман”. Тридесет и пет ученици показаха своите знания и умения в реална работна обстановка и бяха оценени от жури от професионалисти. „
Жури за категория „Най-добър млад хлебар-сладкар” бяха:
Председател: г-н Александър Иванчев, носител на титлата „Най-добър сладкар на Република България”, възпитаник на ПГ по туризъм – Русе;
членове: г-н Владимир Тодоров, носител на титлата „Най-добър готвач на Република България”, възпитаник на ПГ по туризъм – Русе;
г-н Петър Николов – носител на титлата „Най-добър готвач на Рупублика България”.
Хлебарите-сладкари приготвиха две изделия: натурален бриош /френски сладък хляб/ – по 6 броя от състезател, и сладкарско изделие, което включва бял шоколад и горски плодове, поднесено в стъклен съд.
Жури за категория „Най-добър млад готвач” бяха:
Председател: г-н Ивайло Димитров – заместник-председател на Българската асоциация на професионалните готвачи;
членове: г-н Живко Димитров – член на Общото събрание на Българскана асоциация на професионалните готвачи;
г-н Петър Атанасов – член на Общото събрание на Българскана асоциация на професионалните готвачи.
Готвачите приготвиха три ястия от пиле: студено предястие от пилешко месо, супа от пиле и основно ястие от пиле.
Жури за категория „Най-добър млад сервитьор” бяха:
Председател: г-н Детелин Илиев – член на Общото събрание на Българскана асоциация на професионалните сомелиери;
членове: г-жа Петя Христова – представител на Българскана асоциация на професионалните сомелиери;
г-н Йордан Адолфов – представител на Българската асоциация на професионалните сомелиери, възпитаник на ПГ по туризъм – Русе.
Младите сервитьори декантираха вино и сервираха ястията, приготвени от готвачите.
В категорията „Най-добър млад хлебар-сладкар” II място спечели нашата Никол Владиславова Цанова, 12в клас, спец. „Декорация на сладкарски изделия“ с ръководител госпожа Нонка Найденова.
В категорията „Най-добър млад сервитьор” на V място се класира Ванеса Орлинова Гуглина от 11а клас, спец. „Кетъринг“ с ръководител госпожа Силвия Златанова.
В категорията „Най-добър млад готвач” Иван Миленов Георгиев от 11в клас, спец. „Готвач“ с ръководител госпожа Татяна Михайлова се представи достойно, но не успя да се пребори за участие в Националното състезание.
Екипът на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен пожелава на Никол, Ванеса и техните ръководители успешна подготовка и победи в предстоящия Национален кръг на състезанието по професии в Пловдив!
Топ Новини