Лъчезарна плевенчанка представя града ни във фотопроекта "Аз съм Българка!" - Продължението

Великденските празници бяха добро начало за снимките на сюжета "Плевен"

Великденските празници бяха добро начало за снимките на сюжета "Плевен" от Националния проект "Аз съм Българка!" на професионалния фотограф Радослав Първанов. След като идеята му безапелационно спечели Голямата награда в четвъртите годишни номинаци "Събитие на годината в областта на културата - Габрово 2017", 24-годишният габровец е още по-уверен в реализирането на оригиналната си идея да направи алманах на българската красота.

Единственият по рода си у нас фотопроект, на който работещият студент е автор и продуцент, започва в края на 2014 година като една фотосесия в Старинния Пловдив, а неговият първи фолклорен модел е красива 17-годишна пловдивчанка в автентична българска носия. Българка с главна буква е всяка една от 20-те красиви българки, към които Радослав впоследствие отправя поканата си да станат участнички в неговия Национален проект "Аз съм Българка!". Всички те са с изявена родолюбива нагласа и имат пряко отношение към българския фолклор и традиции като танцьорки или певици  във фолклорни състави, бродират български шевици или участват в исторически възстановки. Кадрите младият фотограф заснема през цялата 2016 година и представя в началото на май миналата година с фотоизложба и филм. Веднага след това получава покана по повод 140-годишнината от Шипченската епопея проектът да гостува с 20-дневна експозиция в сградата на Народното събрание на Република България. Поради големия интерес към идеята му, представителната изложба е последвана и от съпътстваща, в която  включва неизползвани кадри от сюжетите. Красиви български момичета в народни носии, заснети на знакови за родната история и култура места са идеята на проекта, който цели да покаже на света в цветни фотоси красотата и духовността на българската девойка.

Своя фотопроект Радослав Първанов е посветил на 140-годишнината от Освобождението на България. От презентацията си на 13 май 2017 г. до момента изложбата е експонирана с времетраене от 20 дни до 2 месеца в:

  1. Ресторант „МоМа” - София
  2. Народно събрание на Република България
  3. ДКИ КЦ „Двореца” - Балчик
  4. „Жив музей” - Копривщица
  5. Търговски център - Габрово
  6. Музей „Старото школо” - Трявна
  7. Регионална библиотека „Захарий Княжески” - Стара Загора
  8. Икономовата къща - Дряново

 

и продължава да получава покани за гостуване от различни места в страната, а също от Милано и далечен Шанхай. Това мотивира автора й от началото на 2018 година да пристъпи към заснемане на втора част на проекта си, озаглавена "Аз съм Българка!" - Продължението.

След първите сюжети "Боженци" и "Ловеч", в Продължението намира заслужено място и сюжетът "Плевен", чиято тематика е тясно свързана с юбилейната 140-годишнина от Освобождението. Двудневният снимачен процес с плевенски адрес запечатва част от историческите емблеми на града. Акцентите, избрани от Радослав Първанов, са Панорамата „Плевенска Епопея – 1877 г.“, Мавзолей-параклис „Св. Георги Победоносец“ и къща музей „Цар Освободител Александър II“. За снимките снимачният екип и фолклорният модел получават достъп до кътчета на Панорамата, до които обикновеният посетител не може да достигне.

Лъчезарна плевенчанка представя Плевен във фотопроекта "Аз съм Българка!" - Продължението. Красивата Росица е фолклорният модел в този сюжет. Тя е млад учител, посветил се да работи с най-малките деца и ученици. И работи с наистина възрожденски ентусиазъм, като възпитаването на любов към Родината и националните ценности у децата е сред главните й приоритети. За създателя на проекта да си просветител е призвание и най-святата професия, а включването на Роси в проекта е истинско попадение, защото съчетанието на красота, душевност и жизнено кредо при нея нагледно отговаря на идеите и посланията на „Аз съм Българка!“.

Росица облича автентична българска носия от Плевенско, с която  естествената физическа красота и духовното богатство на модела  изпъкват още по-силно. Това може да се види в кадрите, които ще бъдат представени в галерията на раздел „Аз съм Българка!“ – Продължението съвсем скоро. Работата под жаркото априлско слънце на покрива на Панорамата и в центъра на града не смущава процеса, и силната българска девойка се справя безупречно със задачата гордо да позира в красивата си носия и да разказва чрез излъчването си за своя град.

Работата по Продължението следва ритмичния си ход, събират се много и впечатляващо красиви гледки от България, представени чрез присъствието на красивата силна и горда Българка в национална носия. До края на годината предстои заснемането на повече от 30 сюжета с над 20 нови участнички в проекта. До 16 май тече и кастингът за фолклорни модели, които да участват в „Аз съм Българка!“ – Продължението.

За достоен финал на проекта си Радослав Първанов планира издаването на фотоалбум, включващ всички сюжети от двете части на проекта. Така в едно издание ще бъдат включени кадрите с над 40 красиви български момичета в богати носии, заснети на знакови с културното си и историческо значение места в родината ни. До момента реализирането на идеята си фотографът финансира сам, със заработени свои лични средства. Финансовата част по издаването на албума обаче вече не е по силите на младият електроинженер, който в момента завършва магистратурата си в Техническия университет в Габрово. За да осъществи и тази си мечта, Радослав разчита на финансовата подкрепа на патриотично настроени съмишленици и спонсори в дарителската кампания, организирана за целта.

Снимки: Радослав Първанов