Научните дискусии за значението на Плевенската епопея ще продължат и тази година

Kметът Спартански връчи на Румен Петков паметен знак, изработен по повод на 140-годишнината от Освобождението на Плевен

В Плевен да продължи дискусията, започнала на 10 декември 2017 год. с участие на членовете на историческите дружества и академичните среди, са предложили от Руското историческо общество и Руското военноисторическо общество. За поканата съобщи на пресконференция в Община Плевен Румен Петков дни след визитата му в Москва. По думите му, форумът ще се проведе в края на м. май, а руската страна държи да е със специалното участие в него на кмета на Община Плевен Георг Спартански и на директора на РВИМ – Плевен, Емилия Зорнишка.

Специални плик и картичка, изработени по повод 140-годишнината от Освобождението на България връчи г-н Петков на кмета Спартански и г-жа Зорнишка. Не може да не сме удовлетворени, че присъстват две снимки – на ген. Тотлебен и на ген. Столетов, т.е. Плевенската епопея е отразена наравно с Шипченската, подчерта Румен Петков. Той представи и брой на списание „Воронцово поле”, издавано от Руското историческо общество, в което изтъкна, че тържествата в Плевен по повод 140-годишнината от Освобождението на града са отразени по обективен и убедителен начин, с богат снимков материал, а близо половината брой е посветен на 10 декември 1877 год.

От своя страна, кметът Спартански връчи на г-н Петков паметен знак, изработен по повод на 140-годишнината от Освобождението на Плевен. Той му благодари за активната дейност в организирането на честванията.