Цачева: Не бих казала, че системата на затворите е гнила, защото в нея работят хора, които обичат професията си

Правосъдният министър призна, че желаещите да работят в системата наистина не са много

В студиото на "Панорама" по БНТ правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че системата на затворите не е гнила, защото в нея работят отдадени на професията си хора. Тя коментира доклада на разследващата комисия за бягството на двамата затворници, трудните условия за труд на работещите в затворите, както и недостига на кадри.

„Бягството на двамата особено опасни затворници от Централния софийски затвор е тежък инцидент, заяви Цецка Цачева. Констатациите на комисията, назначена за проверка на затвора, са тежки, допълни тя.

В хода на дисциплинарните производства кръгът на наказаните служители на Софийския затвор може да бъде разширен, заяви Цецка Цачева. Със средствата, които са отпуснати за системата на затворите, няма как за кратък период от време да се скъси хроническият недостиг, който съществува в последните 30 години, допълни тя.

Проблемът не е само в липсата на пари според Цачева.

"Не бих казала, че системата е гнила, защото в нея работят хора, които обичат професията си и дават всичко от себе си. Бях впечатлена от един началник на затвор, който казва, че е удовлетворен, когато от затвора излезе изтърпял наказанието си човек, който се връща в обществото по-добър, отколкото е влязъл", смята тя.

Правосъдният министър призна, че желаещите да работят в системата наистина не са много. Увеличаването на заплатите само не решава проблемите заради недостига на персонала.

Тя изрази готовност да поеме политическата отговорност по случая с избягалите затворници, ако такава бъде поискана. "В тази ситуация за мен е по-важно да се създаде организация за преодоляване на тези проблеми", посочи Цачева.

Техническата обезпеченост също не е в добро състояние според Цачева. Тя подчерта, че ролята на социалните работници, които да работят със затворниците, също е важна.