Кръгла маса под патронажа на областния управител припомни събитията и героизма на Девета пехотна дивизия при Дойран

Гост на събитието бе Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика” в МО

Под патронажа на областния управител Мирослав Петров днес в зала „Плевен” се проведе кръгла маса, посветена на бойните действия на Девета пехотна дивизия при Дойран. Гост на събитието бе Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика” в МО.

В приветствието си към присъстващите областният управител Мирослав Петров отбеляза, че с удоволствие е приел поканата да бъде патрон на тази инициатива. В изказването си той обърна внимание на силата на българския войнски дух, на комбинативното стратегическо мислене и най-вече на родолюбието, олицетворение на които и днес остават героите от Дойранската епопея. „Всички ние им дължим преклонение и почит”, каза господин Петров. Той подчерта, че като областен управител подкрепя инициативата да изграждане на паметник на Девета пехотна дивизия в Плевен и посочи, че тече активна кореспонденция с Министерство на отбраната по тази тема.

От свое име и от името на министъра на отбраната директорът на дирекция „Социална политика” в МО Иво Антонов поздрави областния управител и организаторите за провеждането на кръглата маса. „Девета плевенска дивизия е легенда както за плевенската армия, така и в европейски мащаб. През 36-та година ген. Вазов е посрещнат на слизане от влака в Лондон на червен килим и с команда „Свалете знамената минава героят от Дойран”. Така британската империя, една велика сила, демонстрира своето уважение към един подвиг. Не войната честваме днес, честваме каузата и героизма.”, каза Иво Антонов.

Презентациите по темата проследиха и ученици от плевенски училища.

Областният управител връчи почетна грамота от името на Сдружение „Артилерия” на ученикът от ПГ по транспорт в Плевен Юлиян Юлиянов, който спаси живота на две сестри в бързей на река „Искър” на с. Ставерци, въпреки, че и той, и неговият приятел не могат да плуват. Той поздрави момчето за доблестната му постъпка.