Успешен финал за учениците на СУ "Иван Вазов" на националното състезание "Моята родина"

Вазовският плевенски отбор е с осем наградени състезатели на финалния кръг

В Стара Загора се проведе финалният кръг от националното състезание „Моята родина“, под егидата на Педагогическа асоциация "Образование без граници" – Стара Загора.

В надпреварата се включиха девет ученика от квотата, отпусната за СУ "Иван Вазов", гр. Плевен. Те доказаха, че имат знанията за възрастовата си група и могат да са на върха. Това са второкласниците: Гергана Младенова, Преслава Пламенова, Преслав Йорданов, Калин Тинков, Никол Мошева- 2б клас; Рая Маринова, Габриела Ангелова, Иво Радев – 2а клас; Марина Тихомирова – 2г клас.

Приказката на състезанието "Моята родина" започна още през месец ноември, 2017 година. Ръководителят на клуб "Млади възрожденци", Общобългарски комитетет Левски, към училището, госпожа Биляна Ангелова, запозна учениците с регламента на състезанието и не пожали сили за организацията и провеждането му. Всеки състезетелен лист включваше 20 задачи с тестови и отворени отговори от учебното съдържание по околен свят с акцент върху креативността, логическото и творческото мислене. Децата с вълнение слушаха за правилата, свързани с провеждането на състезанието. Състезателният дух не ги напусна до третия финален кръг. За родолюбивите второкласници състезанието беше истинско предизвикателство.

При втория дистанционен кръг, който се проведе също в СУ "Иван Вазов", гр. Плевен, малките знайковци от втори клас потвърдиха знанията си за: род, родина, българските празници… Този път състезателите с патриотичен заряд се увеличиха двойно. Някои вече знаеха, че времето за работа е важно, за да преборят най-силните конкуренти от цялата страна. Учениците се потрудиха, работиха по-прецизно и бързо. Децата получиха повече медали и се класираха за последния етап тези, които имаха два медала или един, но  с добри точки за участие.

На 28 април дойде финалът на състезателната приказка "Моята родина". Пътят на победата  бе свързана със сериозна подготовка, защото имаше и пет въпроса, свързани с историческото минало на Стара Загора. 

Едно „отговорно-натоварващо” национално състезание в Стара Загора приключи. Във възрастова група от цяла България, вазовският плевенски отбор е с осем наградени състезатели на финалния кръг. Само два града са с толкова много наградени участници.

Златните медали заблестяха за: Гергана Младенова, Преслава Пламенова и Рая Маринова.

Среброто грабнаха: Преслав Йорданов, Калин Тинков и Габриела Ангелова.

Бронзови медали получиха: Марина Тихомирова и Иво Радев.

Общото класиране се определяше на базата на сбора от двата най-добри резултата от дистанционните състезания и от удвоения резултат от финалното състезание. Класиралите се от всеки клас получиха купи. СУ "Иван Вазов" спечели две купи за второ  и трето мястоГергана Младенова – 117 точки и Преслав Йорданов – 116 точки от максимален брой 120 точки. Специална награда получи от кмета на община Стара Загора и госпожа Станка Ненчеваучител на 2б клас, която е с най-много медалисти.