Областният управител подкрепи идеята за изграждане на мъжки манастир в Брегаре

Днес той се срещна с монах Захарий от Църногорски манастир „Свети Козма и Дамян” в село Гигенци

Областният управител Мирослав Петров подкрепи идеята за изграждане на малък манастир в село Брегаре в почит на Свети Йоан Предтеча. Днес той се срещна с монах Захарий от Църногорски манастир „Свети Козма и Дамян” в село Гигенци, който го запозна с благородното начинание.

По думите на монах Захарий идеята се е зародила още преди година между него и игумена на Църногоския манастир архимандрит Никанор. Инициативата има подкрепата на Светия Синод. Вече е създадено и Сдружение „Рождество на Свети Йоан Предтеча”, което да подпомага изграждането и издържането на обителта.

"Министърът на земеделието и храните Порожанов прегърна идеята и заедно с отец Никанор и мен стана част от УС на Сдружението.”, каза монах Захарий. По думите му още хора подкрепят това благородно начинание, сред които и приятели на монаха от Плевен.

Новоизграденият манастир в Брегаре ще бъде мъжки. Негов постоянен обитател ще бъде монах Захарий, който е родом от това село. Той има идея всяка седмица през почивните дни да има занимания за деца, чрез които те да научават повече за християнската вяра.

През юни ще бъде направена първата копка на параклиса „Рождество на Свети Йоан Предтеча”. Ще опитаме да се справим сами, но разчитаме и на дарения. С Божията помощ се надяваме до март идната година параклисът да бъде готов”, каза монах Захарий.

Съществуващата сграда ще даде възможност за пренощуването на 10-15 души, като на следващ етап се предвижда тя да бъде разширена.

"Имате пълната ми подкрепа за тази благородна кауза. Възнамерявам да информирам и комисията по вероизповеданията в парламента за инициативата за изграждане на манастир в Брегаре и дано да има възможност да бъдат отпуснати и някакви средства в помощ на инициативата.”, каза областният управител Мирослав Петров. Той припомни, че през XV-XVI век в Кайлъка е имало манастир на името на Свети Георги, където според преданията намира убежище Иван Шишман. „Вярата е съхранила българския народ през тъмните векове на историята и всички ние сме длъжни да браним духовността и българщината”, обобщи областният управител Мирослав Петров. Той увери монах Захарий, че е на разположение за съдействие във връзка с изграждането на манастирския комплекс в Брегаре.

Дарителската сметка за набиране на средства за изграждането на манастира е:

РОЖДЕСТВО НА СВЕТИ ЙОАН ПРЕДТЕЧА

IBAN: BG30STSA93000024991115

БАНКА ДСК ЕАД