Над 100 състезатели ще карат през уикенда на Grand Prix Левски 2018 по мотокрос

Състезанието в Левски ще бъде последното преди голямата лятна пауза на Републиканския шампионат по мотокрос

Този уикенд Републиканският шампионат по мотокрос се премества леко на север от Севлиево, като мястото на срещата на най-добрите ни мотокросисти е мотополигон "Козар Белене", град Левски. Състезанието в Левски ще бъде последното преди голямата лятна пауза на Републиканския шампионат по мотокрос.

За много от състезателите тази пауза обаче ще бъде наситена с не-малко състезания от календара на Балканския мотоциклетен съюз и ФИМ Европа, матури, кандидатстудентски изпити и други вълнуващи преживявания. Мотополигон "Козар Белене", град Левски е едно от мотокрос съоръженията в България, които могат да се похвалят с отлична инфраструктура, видимост за публиката и атрактивност като технически елементи по състезателното трасе и трудност. Всички тези фактори превръщат мотополигона в едно любимо и предпочитано трасе за много състезатели не само от северна България.

В клас МХ65, лидер в класирането с актив от 80 точки след два кръга от началото на шампионата се явява Живко Иванов (КТМ, Панчо рейсинг тийм), следван от Енис Байрамов (КТМ, Дамасцена Алба АСК, 70т.), а трети е Мартин Ангелов (КТМ, Мото спорт Сливен, 56т.). Битката между тримата ще бъде допълнена от завръщащия се от контузия Мирослав Димитров (Марица рейсинг тийм, КТМ), който сериозно изостава с точките, но има качествата да се бори за топ подиумна позиция в GP Левски. При пилотите от клас МХ85, Християн Георгиев (НСА Моторспорт, КТМ) оглавява класирането с актив от 82 точки, следван от Живко Богданов (МХ Мото, КТМ, 67т.) и само на две точки след втората позиция, трети, се намира Виктор Бориславов (Мото Спорт Варна, КТМ, 65т.). Радостин Михайлов (Несебър Мото, Сузуки), след двата си спечелени манша в Поморие, се оказа с контузия след Севлиево и участието му е под въпрос в Козар Белене.
При 85-кубиковите пилоти в Левски ще видим и Денислав Момчев (Ендуро Клуб Севтополис, КТМ, 54т.), Димитър Шимов (МСК Калабак 1969, Кавазаки, 50т.), Станислав Гошев (Ефко рейсинг Казанлък, КТМ, 50т.) и други пилоти в тази категория. Стигаме и до клас МХ2, където с пълен актив от 100т. Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ) е начело на колоната от началото на шампионата и определя темпото на останалите пилоти.

 В Севлиево миналата седмица Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ, 88т) трябваше да се задоволи с второто място на подиума въпреки, че показа отлична скорост и желание за победа. Хакан изостава със стартовете от началото на годината, докато Майкъл досега е отбелязал две победи в гръцкия национален шампионат, три победи в Балканския шампионат и в първия кръг на националния ни шампионат в Поморие бе недостижим. След Иванов и Халми, в клас МХ2 цари истинска битка за позиции и точки като трима от основните претенденти за това са двамата съотборници от Мото Спорт Варна - Николай Малинов (КТМ, 76т.), Алекс Димитров (КТМ, 74т.) и Станислав Цеклеов (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 62т.). Любомир Васев (НСА Моторспорт, Ямаха, 57т.) все още не е отбелязал топ пет класиране в националния шампионат, но в Левски може и да покаже качества които да го класират на подиума.

Най-младото поколение състезатели в клас МХ2, с най-голям бонус в това състезание е домакинът от Левски МХ Груп - Виктор Касабов (Хонда), който е назад с точките след контузията в Поморие, но в Севлиево отбеляза две десети места и постепенно влиза във форма. Християн Даков (МСК Етрополе, Хускварна, 34т.) и Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг, Ямаха, 26т.) вече започнаха да намират своето място в клас МХ2 в своята дебютна година за тази кубатура, така че на всички нива при 250 кубиковите машини ни очакват интересни двубои.

При най-голямата кубатура 450сс, Адриан Радуца (Топ Крос ТЦС Отопени, Ямаха) поднови своята кампания по спечелването на шампионската титла на България за втора поредна година и с актив от 100 точки оглавява класирането на шампионата. Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм, Ямаха, 80т.) е втори с 80т., а трети е Калоян Илиев (Еърмакс Рейсинг, КТМ) със 68т. Третата позиция в точките до момента е доста оспорвана, като Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, КТМ) е само три точки след Илиев и в Севлиево се нареди в топ 5 за състезанието. Георги Георгиев (Несебър Мото, Сузуки, 54т.) и дебютантът в категорията Стефан Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Ямаха, 56т.) делят само две точки помежду си, като Георгиев загуби не-малко точки в Севлиево след техническия си проблем във втория манш.

Третият състезател със 100% успеваемост и 100 точки от началото на сезона е Мартин Тодоров (Еърмакс Рейсинг, Ямаха), който не изпита сериозни затруднения в Севлиево да се изкачи на върха в клас МХ в компанията на останалите 46 състезатели. Юлиян Райчев (Панчо рейсинг Тийм, Кавазаки), е с контузия на ръката след тренировка и пропусна стартовете на „Горна Росица”, но това не попречи на Григор Царев (Джей Ар Си Моторспорт, КТМ, 82т) да покаже сериозно каране и мотивация която го изкачи на второто място във временното класиране.

С отлично каране, въпреки невероятното си падане в съботния ден, Кадир Масар (Велман Моторспорт, Сузуки, 76т.), съвсем сериозно се е заел със защитата на своето трето място в шампионата. Но завърналия се Георги Недев (Сикс Спортс, Кавазаки) се явява сериозна конкуренция на авторитетите в този клас.

За почитателите на мотокроса, Grand Prix Левски 2018 ще предложи едно незабравимо изживяване в два състезателни дни, като в събота са тренировките и първия манш за клас МХ, а в неделя след официалното откриване което е в 10:20, започват и останалите състезателни маншове които ще определят победителите за третия кръг на Републиканския шампионат.