Плевенски полицаи установиха и задържаха преките извършители на три телефонни измами

По случая работиха служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност"-ОД на МВР-Плевен

Плевенски полицаи установиха и задържаха преките извършители на три телефонни измами в Плевен.

На 16 декември 2017 г. във Второ РУ-Плевен е получен сигнал от 82-годишна плевенчанка. Тъжителката е обяснила, че на 15 декември за времето от 10:30 часа до 13:30 часа непознат ѝ се е обадил по домашния телефон и се е представил за полицейски служител. Под претекст, че се провежда полицейска операция по залавянето на телефонни измамници я накарал да събере в плик наличните в дома ѝ пари в размер на 3100 /три хиляди и сто/ лева. Убедил я да ги изхвърли през терасата на жилището си.

На 20 декември в Първо РУ – Плевен е постъпила информация за друга телефонна измама. Жертвата е 93-годишна плевенчанка, която по същата схема – оказване съдействие на полицията при задържането на измамници - на 20 декември 2017 година е изхвърлила през терасата на жилището си 2500 /две хиляди и петстотин/ лева.

На 9 януари 2018 година в Първо РУ-Плевен е получен сигнал от 78-годишна от Плевен. На същата дата за времето от 10:00 часа до 12:00 часа неизвестен чрез многократни позвънявания на стационарния ѝ телефонен номер се представил за полицейски служител и я накарал да събере в плик всички пари в дома ѝ. Възрастната жена изхвърлила през терасата на жилището си 1300 лева.  По случаите са образувани досъдебни производства.

В хода на проведените оперативно-издирвателни мероприятия са установени и задържани преките извършители на горепосочените телефонни измами – 34-годишен и 25-годишна, от Павликени. Те са привлечени в качеството им на обвиняеми за извършено престъпление по чл. 209, ал. І, във връзка с 26, ал. І, във връзка с чл. 20, ал. ІІ от НК, разпитани са като такива пред упълномощен от тях защитник, като дават обяснения по случая. Имат взета мярка за неотклонение "подписка". По случая работиха служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност"-ОД на МВР-Плевен.