На Празника на Плевен представят Първи ученически гвардейски духов оркестър от СУ “Иван Вазов“

Плевенският митрополит Игнатий ще извърши освещаване на тамбурмажора на оркестъра

Както вече писахме, навръх Празника на Плевен ще бъде представен Първи за страната ученически гвардейски духов оркестър от СУ "Иван Вазов". 

Утре, 15 май, малко след 11,00 часа младите музиканти, 2-ри ученически гвардейски отряд от основно училище "д-р Петър Берон", Гвардейският представителен духов оркестър и гвардейците ще заемат местата си на площад "Възраждане" за провеждане на церемонията по връчване на тамбурмажор и изпълнение на уникалната церемония-спектакъл "Искри".

Длъжността тамбурмажор е въведена за пръв път във френската армия през 1651 г. Тамбурмажорът е бил главният барабанчик на полка. По-късно той става главният ръководител на полковия оркестър. Инструментът, с който ръководителят на оркестъра управлява музикантите по време на марш и на паради също се нарича тамбурмажор. В много армии е имало или съществува подобна длъжност, но под друго име. Обичайно за тамбурмажор се назначава най-старшият унтер-офицер. В новата световна музикална култура, цивилните духови оркестри заимстват тамбурмажора от военните духови оркестри.

На 15 май негово Високопреосвещенство Плевенския митрополит Игнатий ще извърши освещаване на тамбурмажора на ученическия гвардейски духов оркестър.

Припомняме, че инициативата за създаването на оркестъра е на д-р Денислава Ангелова - председател на асоциация "Докосни дъгата" и инициатор за създаването на ученически гвардейски отряди в цялата страна и на директора на СУ "Иван Вазов" Димитър Митев. Събитието е под патронажа на президента на България Румен Радев, с подкрепата на Министерството на отбраната и с участието и съдействието на Националната гвардейска част.