Омбудсманът Мая Манолова откри шахматния "Турнир на шампионките“ в Плевен

В шампионата участват десет от най-добрите шахматистки у нас

Омбудсманът Мая Манолова откри днес в  хотел „Ростов“ шахматния „Турнир на шампионките“. Като почетен патрон на състезанието тя направи първия ход от партиите с белите фигури.

"Чувствам се наистина комфортно в тази шампионска среда. Приех с удоволствие възможността да бъда почетен патрон на това забележително състезание – "Турнир на шампионките", посветено на 90-годишнаната от организираното шахматно движение в България и 25-годишнината на Интерпарламентарната асамблея по православие“, каза омбудсманът.

Манолова подчерта, че общото между шахматната игра и православието е мъдростта, търпението, отдадеността и любовта към спорта и конкуренцията.

"Шахматът е древна и мъдра игра, която е базирана на стратегията на войната, която развива ума, но и тактическото и стратегическото мислене, но съм сигурна, че когато станете от шахматните дъски Вие спирате да сте противнички и ставате приятелки“, заяви Мая Манолова.

Тя посочи, че шахът е изключително ценен спорт не само за децата, но и за всички хора, защото е начин за самоусъвършенстване – развива логиката, бързината на мисълта, но и почтеността и справедливостта, тъй като обикновено печели този, който е подготвен по-добре или този, който може да рискува и да заложи на красиви комбинации.

Омбудсманът поздрави организаторите на турнира и пожела на участничките вдъхновение за игра и отлично представяне.

Състезанието се провежда от 14 до 21 май 2018 г. в гр. Плевен. Негов организатор е народният представител Васил Антонов, който освен че е в управителния съвет на „Българска федерация по шахмат 1928“ е и член на международния секретариат на Интерпарламентарната асамблея по православие.

В шампионата участват десет от най-добрите шахматистки у нас – гросмайстор Маргарита Войска – единадесет пъти шампионка на България, младите надежди – Нургюл Салимова, Виктория Радева и Габриела Антова, гросмайсторките Ива Виденова, Адриана Николова и Мария Велчева, както и международните майсторки Румяна Гочева, Елица Раева и Любка Генова. Те ще се състезават в 9 кръга по системата всички срещу всички. Наградният фонд на състезанието е 8 000 лв., като е предвидена и специална награда от Омбудсмана на Република България.