В Плевен официално бе учреден първи гвардейски ученически духов оркестър от СУ "Иван Вазов" (Видео)

Осветиха тамбурмажора на ученическия гвардейски духов оркестър

Навръх Празника на Плевен официално бе учреден Първи за страната ученически гвардейски духов оркестър от СУ "Иван Вазов".

Mладите музиканти, 2-ри ученически гвардейски отряд от основно училище "д-р Петър Берон", Гвардейският представителен духов оркестър и гвардейците заеха местата си на площад "Възраждане" за провеждане на церемонията по връчване на тамбурмажор от страна на Бригаден генерал Илко Йорданов, командир на Националната гвардейска част, и изпълнение на уникалната церемония-спектакъл "Искри".  

Длъжността тамбурмажор е въведена за пръв път във френската армия през 1651 г. Тамбурмажорът е бил главният барабанчик на полка. По-късно той става главният ръководител на полковия оркестър. Инструментът, с който ръководителят на оркестъра управлява музикантите по време на марш и на паради също се нарича тамбурмажор. В много армии е имало или съществува подобна длъжност, но под друго име. Обичайно за тамбурмажор се назначава най-старшият унтер-офицер. В новата световна музикална култура, цивилните духови оркестри заимстват тамбурмажора от военните духови оркестри.

Бе извършено освещаване на тамбурмажора на ученическия гвардейски духов оркестър, а поздравителен адрес от президента Румен Радев бе прочетен пред насъбралите се стотици плевенчани. 

Припомняме, че инициативата за създаването на оркестъра е на д-р Денислава Ангелова - председател на асоциация "Докосни дъгата" и инициатор за създаването на ученически гвардейски отряди в цялата страна и на директора на СУ "Иван Вазов" Димитър Митев. Събитието е под патронажа на президента на България Румен Радев, с подкрепата на Министерството на отбраната и с участието и съдействието на Националната гвардейска част.