Георг Спартански: Санитарната сеч на дърветата предотврати човешки жертви при снощната буря в Плевен

Той призова хората да проявят повече търпение и разбиране, обстановката поетапно започва да се нормализира

"Много и жестоки критики търпим, след като започнахме системно и последователно във времето орязване на короните на дърветата в Плевен. След снощния ураганен вятър, дъжд и градушка специалистите от полицията и Пожарната бяха категорични, че ако не бяхме направили тази санитарна сеч, основната ни дейност днес щеше да е да организираме погребения. Навръх Празника на Плевен централната градска част, която пострада най-силно, беше пълна с хора от близо и далече, с малки деца.  Само един пострадал има, няма човешки жертви и това е най-важното. Апелът ми към тези, които ни критикуват, е да го правят с аргументи, мотивирано, а най-добре е да оставим специалистите да си свършат работата”, заяви на среща с медиите днес кметът на Община Плевен Георг Спартански.

Той благодари на всички, които веднага са се организирали и са започнали със собствени сили още вчера да разчистват след бурята. Има и още много други, които се обаждат с предложение да помогнат с труда си и с техника. Те се насочват към отдел „Екология” в Община Плевен, за да се направят работни групи – заедно с тези на Гражданска защита, „Паркстрой” ЕООД, „Инжстрой” ЕООД и почистващите фирми, за преодоляване на щетите. „Оптимистично е, че много хора пожелаха да се погрижат за града ни, че имат желание чрез различни граждански инициативи да превъзмогнем положението след бедствието, тази активност ме радва изключително много и аз благодаря на всички отзовали се”, каза още г-н Спартански.

Той призова хората да проявят повече търпение и разбиране, обстановката поетапно започва да се нормализира, но възстановяването няма да е лесно. Помощ е предложена от страна на Премиера Бойко Борисов, по негово разпореждане към Плевен пътуват министърът на вътрешните работи Валентин Радев и директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов, които ще направят оглед на щетите в Плевен и региона. От името на Президента Румен Радев също е предложена помощ.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"