Румен Петков: Има инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене"

Експертите показаха, че в периода на активното строителството ще се разкрият около 15 000 нови работни места, отбеляза Петков

АБВ винаги е била пределно последователна в позицията по необходимостта за изграждането на АЕЦ "Белене". Инвеститорски интерес към централата има. Това заяви в ефира на БНТ членът на ИБ на АБВ Румен Петков.

"Проектът „Белене“ беше много време забавян. През тези години и Турция, и Унгария, и Финландия започнаха много енергични действия по изграждането на нови ядрени мощности, които отговарят на всички съвременни изисквания за защита на околната среда, които са инвестиция в стратегическата национална сигурност на тези държави и на регионите като цяло. Второ, тук говорим и за един много сериозен социален аспект, свързан с нови работни места, а говорим и за нови технологии, за съвършено различно качество на образователната система. Експертите показаха, че в периода на активното строителството на АЕЦ "Белене" ще се разкрият около 15 000 нови работни места, че става дума за общо заети около 50 000 души в активната икономика през десетгодишния период на този строеж. Без съмнение става дума и за изграждане на много голяма част от нужната на Северна България инфраструктура“.

"Не на последно място, когато говорим за АЕЦ "Белене" говорим за изграждането на съоръжението в един драматично изоставащ в икономическото си развитие регион в Централна, Северна и Северозападна България“, посочи Петков. Той припомни, че АБВ е единствената партия, която постоянно е поддържала тезата за необходимостта от изграждането на централата, организирала е дискусионни форуми и е предприемала редица политически действия, свързани с отпадането на забраната за строежа на „Белене“. „АБВ сме били винаги пределно последователни в позицията по необходимостта за изграждането на АЕЦ „Белене“. Затова няма как да не приветстваме позицията, заявена от правителството и в частност от енергийния министър Теменужка Петкова. С ясното съзнание, че както посочих вече, този проект беше твърде много забавен във времето. Ако и Сергей Станишев, и Бойко Борисов не бяха бавили този проект, сега щяхме да имаме пред пуск първи блок на нова ядрена мощност“.

Според Петков твърденията, че проекта няма да намери пазар на произведената електроенергия, са несъстоятелни и това е видно от сериозния инвестиционен интерес, който винаги е имало към него и който бе отблъснат чрез налагането на така наречения мораториум от страна на Народното събрание. "Затова и сега си струва да погледнем логиката на инвеститора. Защото не мисля, че ще има такъв, който да излезе на свободния пазар и, грубо казано, ще се изръси с няколко милиарда със съзнанието, че няма пазар за тях. Това е просто несериозно. Да не говорим, че имаше твърдения на един етап, че няма да се намери инвеститор. Е, обявена е процедура. Нека да видим сега ще дойде ли инвеститор и с каква заявка ще дойде той. Повярвайте ми, никой няма да дойде да закопае пари в пясъка на Дунав“, посочи той.