Изложба под надслов "Принос към българската книги" ще бъде открита в плевенската библиотека

Експозицията е по повод 40 години Дружество на писателите - Плевен, и празника на българската писменост и култура – 24 май

На 22 май от 17:00 ч. във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски” ще бъде открита изложба под надслов „Принос към българската книги”. Експозицията е по повод 40 години Дружество на писателите - Плевен, и празника на българската писменост и култура – 24 май. Представени са книги от известни плевенски автори, членове на творческото сдружение, емблематични броеве на алманах „Мизия“ – трибуна за творческа реализация на плевенските писатели. Експозицията е само малка част от богатия краеведски фонд на РБ „Христо Смирненски“.

В отдел „Краезнание“ при Регионалната библиотека е обособен уникален фонд с книги на автори от Плевен и Плевенския край, надхвърляща 1 350 тома – някои от тях с автограф от самите творци. Посетителите ще имат възможността да се докоснат до произведенията на бележити писатели и поети от града и региона, допринесли за обогатяване на българското художествено слово: Георги Константинов, Калин Донков, Александър Муратов, Пелин Пелинов, Любен Дилов, Неда Антонова, Георги Стойков, Спаска Гацева, Валентина Атанасова, Катя Николова, Весела Димова, Христина Комаревска, Лалка Павлова, Татяна Любенова, Албена Декова, Цветан Ризов и много други

Изложбата представя пред плевенската общественост по оригинален начин, с колажи от богат снимков материал и текст, различните етапи и събития от историята и дейността на Плевенското дружество на писателите.

Специален акцент в изложбата е поставен на традиционно организираното от Плевенското писателско дружество културно събитие, интернационален диалог между различни култури и творчески генерации – Международна писателска среща „Побратимени светове“.

Утвърдило своята идентичност през десетилетията, Плевенското дружество на писателите достойно присъства в българското културно време-пространство.