Почетохме паметта на жертвите на комунизма в концлагера в Белене

В памет на жертвите в концлагера на смъртта в Белене великотърновския митрополит Григорий отслужи панихида

Вицеприемиерът Валери Симеонов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, народният представител Ралица Добрева и заместник - областният управител Татяна Божинова уважиха ритуала, с който бяха почетени жертвите на комунизма в Белене. Събитието уважиха още кметът на Белене Милен Дулев, председателя на ОбС в Белене – д-р Бистра Павловска, общинските съветници от Плевен Христослав Михайлов и Милчо Илиев, представители на организациите на репресираните от комунистическия режим, близки на жертви в този лагер и много граждани.

"Днес почти 70 години по-късно ние отново си спомняме за невинно погубените човешки животи. Нека не ги забравяме. Почти две години мястото, където беше разположен лагера и където сме в момента с постановление на РБългария е предоставено на Община Белене с една единствена цел – създаване на мемориален комплекс в памет на жертвите.”, каза кметът на Белене Милен Дулев. Той подчерта, че работят в тясно сътрудничество с Фондация „Остров Белене” и проектът за мемориал е готов. Почти изцяло е готово и остойностяването му. Проектът включва възстановка на бараките на лагерниците, стаите за почивка на надзирателите, охранителните вишки, оградата и др. съоръжения. „Искаме хората да го видят в автентичния му вид”, каза кметът Дулев.

В памет на жертвите в концлагера на смъртта в Белене великотърновския митрополит Григорий отслужи панихида, след което в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя. На колене присъстващите се помолиха за покой на душите на загиналите.