Нови правила за контрол на лекарствата за онкоболните

Животът

20-05-2018, 16:38

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Предвижда се онкокомисиите да подават по електронен път протоколите с решенията за назначаване на терапия

Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага здравното министерство. Предвижда се протоколите от решенията на комисиите, които предписват терапиите, да се подават електронно. Целта е да се осигури възможност за по-голям контрол на здравната каса, върху разходите за онколекарства, съобщава БНТ.
Голяма част от онкологичните болници в страната разходват лекарствата неефективно, показват резултатите от проверките на медицинския одит през миналата година. Болниците могат да събират остатъците от медикаментите и да ги прилагат на други пациенти.
Здравната каса е предприела мерки за решаване на проблема и вече плаща за доза, а не за опаковка използвано лекарство. Предвижда се онкокомисиите да подават по електронен път протоколите с решенията за назначаване на терапия. Така ще се следи ефекта от лечението и ще се ограничат възможностите за грешки и злоупотреби.
Освен това, болниците ще трябва да описват всички остатъци от медикаменти. В момента правилото важи само за скъпо струващите такива. От касата обясниха, че болниците вече са длъжни да отчитат всеки ден използваните онколекарства. Преди това се е случвало веднъж месечно.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен