Най-малките състезатели на Шотокан карате клуб Спартак 14 отново сред най-добрите

В турнира взеха участие 108 деца от 10 клуба

В София се проведе 15-тото издание на традиционния турнир за деца под 8 г. – Купа "Светлина", чиито организатор е Сенсей Светла Костова – 5 дан.

Състезанието е единствено по рода си, тъй като дава възможност децата да демонстрират нивото на основната си техника в шотокан карате, както и качествата си – бързина, издръжливост, ловкост чрез втората състезателна дисциплина „състезателни игри”.

В турнира взеха участие 108 деца от 10 клуба, като турнира дава възможност и на деца от 8 до 11 г. също да се съревновават в обичайните за тази възраст дисциплини – шотокан ката и кихон ипон кумите.

Децата на Спартак 14 бяха 10 на брой и донесоха 11 медала – 4 златни, 3 сребърни и 4 бронзови.

Абсолютен шампион и в двете състезателни дисциплини – техника и игри, е Александър Иванов при 5 г. момчета. Той безапелационно надви опонентите си с максимален брой съдийски гласове във всичките си срещи. Людмил Славков, отново при 5 годишните момчета спечели сребърен медал в игрите и бронзов на техники. Двамата с Александър достойно представиха най-малката възрастова група.

Единственото момиче на Спартак – Габриела Паралийска, при 6-годишните също спечели златото на техники с абсолютен брой гласове. В игри се подреди на 4-то място. Габи за втора поредна година е шампионка на турнира в дисциплината Техники.

"При 6-годишните момчета имахме 3-ма представители. Георги Василев спечели 2 медала- сребърен на Игри и бронзов на Техника. Това бе дебют за него и то с отлично представяне в силна конкуренция. Другите ни двама състезатели – Илия Мицев и Максимилиян Кошериков се класираха съответно на 4 и 5 място в Игри, а Макси е 5-ти на Техники.

Най-сериозна беше конкуренцията при 7-годишните. Там клуба излъчи 4 състезатели, трима от които окупираха стълбичката. В дисциплината Техники, за втора поредна година Йонан Михайлов стана шампион. Неговият съотборник – Кристиян Костов спечели среброто, а Дариан Абди – бронза. Така отново стълбичката беше изцяло на Спартак 14! Тримата я окупираха и на Държавното първенство за деца и на Европейската купа по Шотокан в Полша тази година. На 4 място се класира Ален Филипов, който също се справи отлично, но уви - на стълбичката има само 3 места. В дисциплината Игри единствено Дариан намери място на почетната стълбичка с бронзов медал", споделиха от клуба за Plevenutre.bg.

За най-малките предстои участие на Национална купа по Шотокан и Национално Отборно първенство на 2 Юни в Габрово.

Треньорите на клуба – Милена Кирниколова и Маринела Петрова са изключително доволни от представянето на най-малките си възпитаници, които за пореден път дадоха пример за силен дух, устойчива психика и високо ниво на техническа подготовка.