Детелин Далаклиев разказа за трудния път към успеха на учениците от ДФСГ "Интелект"

Спортен полуден се проведе в плевенската гимназия

Всеки носи нещо в себе си, което трябва да открие и да развие. Това сподели Детелин Далаклиев на среща с ученици в ДФСГ "Интелект". Последният световен шампион на България по бокс и журналистът и главен редактор на Plevenutre.bg Георги Стоянов гостуваха на плевенската гимназия, в която днес се проведе спортен полуден. В срещата участие взе и Явор Селимски, учител и дългогодишен състезател по тенис на маса.

Малко факти, но изпълнени с медали и постижения, представи Емил Райков, директор на ДФСГ "Интелект", за Детелин Далаклиев. Световната титла от 2009 г. в Милано, която е последната за България в този спорт, е само един от върховете, покорявани от плевенчанина.

Съвсем откровено Далаклиев разказа пред учениците за трудностите, съмненията и тежката цена на успеха. "Големият спорт много дава, но и много взима. Трябва да си готов за това предизвикателство, да дадеш душата си, за да постигнеш големите цели. Има много лишения, аз 12 години играх в категория до 54 кг и се налагаше да поддържам тези кила", сподели Далаклиев. Пропускане на абитуриентския бал и празнуване на много рожденни дни също са сред онези наглед малки моменти, които му се е наложило да жертва, за да стигне до върха.

Всички се обединиха около тезата, че когато човек си постави една цел в живота и иска да я постигне, то тази цел се постига с много лишения. Такъв човек трябва да има талант, но и да се отдаде на това нещо, за да постигне мечтата си.

Големият ни боксьор бе категоричен пред учениците, че не бива да посягат към забранени вещества, защото здравето им трябва да е винаги на първо място. Той изтъкна, че необходимостта от движение и спорт е голяма за всеки един от тях и не бива я пренебрегват.

"Спортът е здраве, тонус, възможност човек да кали волята си. Спортът е концентрация и дава много неща. Когато някои ваши съученици посегнат към забранени вещества, това води до дисбаланс в техния организъм. Трябва да сте много предпазливи", каза от своя страна по темата директорът Емил Райков.

Журналистът Георги Стоянов призова учениците да намират време да спортуват, защото спортът е здраве, сплотява хората и най-вече изгражда човека като личност. "За да си голям в дадена сфера, първо трябва да се изградиш като човек. Вие все още сте на мястото, където започва всичко - училището. Оттам нататък всеки преследва своята цел в живота и това, което му е на сърцето", посочи журналистът. "Спортът е здраве. Дори и по един час на ден да сте във фитнес залата, на стадиона, в "Кайлъка", това е нещо, което зарежда и мотивира", допълни Стоянов.

В края на срещата Детелин Далаклиев отбеляза, че ще продължи да помага на българския спорт, като това ще се случи, развивайки собствена школа. Именитият ни спортист вярва, че Плевен може да роди нови таланти, които да покоряват световната боксова сцена.