Борисов за АЕЦ "Белене": Отнасяме се със загриженост към това, което българският данъкоплатец вече е платил

Премиерът с остър коментар на днешното заседание на Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов направи остър коментар за АЕЦ "Белене" на днешното заседание на Министерски съвет, предаде агенция "Пик".

"Какви ли не теории чух за АЕЦ "Белене". В момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил 3,5 лева и ние не трябва да ги губим. Това не са домати и краставици, а ядрени реактори. Така от милиарди ще станат милиони. Излизането на САЩ от ядреното споразумение води до това, че не може и на Иран да продаваме. Държавата си е извела поуките за закупуването на тока от ядрените централи, имаме негативен опит и ни струва стотици милиони", заяви Борисов като даде за американските централи.

Той допълни, че няма да позволи да се издава документ за държавна гаранция и да плащаме. "Ние можем да участваме в съвместно дружество, след като се отпишат активите в рамките на това, което сме похарчили до момента. При наличие на мораториум не можем да преговаряме. Трябва ли да унищожим инвестиция за милиарди, за да се харесаме политически на един или на друг. Отнасяме със загриженост към това, което българският данъкоплатец вече е платил", заяви Борисов и допълни, че не може да изпрати министрите си без да се вдигне мораториума.

Премиерът допълни, че няма обяснение за тази истерия. "Тук няма Русия, Америка и Европа. Това не е старата наша позиция някои казваха, че няма реактори и ето сега ги изпратиха, а може би забравихте, че имаше 90 млн. лихви за тях", допълни още той.

"Когато ви попитат кажете, че сте един добър стопанин. Ако ще ги пращаме в музей, трябва да правим специален такъв и ще е най-скъпия в света за над 3,5 млрд. Ако седнем да говорим нормално, всеки ще ви каже, че след време ще има натиск да бъдат затваряни реактори от АЕЦ "Козлодуй". Представете си как ще се справим - да останем само на въглища, нещо за което водим война с Брюксел", каза още министър-председателят, като подчерта, че след 10 години този, който ще стои на неговото място ще запита защо нищо не е направено по-рано и ще трябва да се внася ток.

Борисов допълни, че хипотезата, че реакторите са негодни и много скъпи се е оказала невярна, нещо, което самият той е казал, но сега разбира, че не е бил прав.