Министър Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да е прозрачна

В рамките на тази процедура ще се провери доколко е реален инвеститорският интерес към проекта

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира пред журналисти, че трябва да бъде разработена такъв тип процедура, свързана с избора на стратегически инвеститор по проекта за АЕЦ "Белене", която да гарантира максимална публичност, прозрачност и обективни критерии, предаде БТА. В рамките на тази процедура ще се провери доколко е реален инвеститорският интерес към проекта, допълни министърът и уточни, че не са възможни преговори в тази посока, без да са проведени такива и с конструктора на проекта и производителя на оборудването от "Росатом".

Министърът не коментира дали това ще е сред темите на разговори при предстояща визита на премиера Бойко Борисов в Москва и дали тя ще го придружава.

Петкова отговори на журналистически въпроси след участието си в Международна конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката.

Петкова напомни, че най-голямата китайска държавна ядрена компания е заявила своя интерес за участие в реализацията на проекта за АЕЦ "Белене", и допълни, че от френската ядрена компания "Фраматом" има също заявен писмен интерес за участие в реализацията на проекта. Министърът отбеляза също и за възложеното й от НС разработване до края на юни на доклад с различни варианти на възможностите за рационално използване на активите за проекта и в отговор на журналистически въпрос уточни, че този доклад трябва да бъде представен в НС, а не в Москва, както се появиха коментари в медиите.

В отговор на въпрос дали се очаква от други държави интерес към проекта, министърът посочи, че "първо трябва да се види дали ще има зелена светлина от парламента" и ще започне подготовката по разработване на процедура, свързана с избор на стратегически инвеститор, което, по думите на министъра, ще е доста дълъг процес.

Петкова не се ангажира и с коментар на идеята на президента Румен Радев за така наречения "Български поток". Българското правителство от години целенасочено работи за запазването на стратегическото място и роля на България на газовата карта на Европа и смятам, че резултатите са налице, коментира министърът.