Георг Спартански: 24 май е олицетворение на съхранения дух на българина през вековете

Днешният ден е изключително емоционален, защото това е най-българският празник, който е започнал да се чества още от годините, в които нямахме своя държава

Тържественото честване на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, започна в Плевен с шествие, начело със свещеници, носещи иконата на Светите братя Кирил и Методий. Шествието премина през пешеходната зона и стигна до паметника на Светите братя на едноименната улица в града, където се проведе тържествен ритуал, бяха поднесени венци и цветя.

След като свещеници отслужиха празничен молебен, с приветствие към присъстващите се обърна кметът на Община Плевен Георг Спартански: „Скъпи деца и ученици, този празник е изключително и най-вече за вас, защото вие идвате след нас и трябва да помните своя род и език. Уважаеми учители и дейци на образованието, културата, науката и изкуството – този празник е и ваш, защото днес вие виждате резултатите от своя труд. Днешният ден е изключително емоционален, защото това е най-българският празник, който е започнал да се чества още от годините, в които нямахме своя държава. Този празник е олицетворение на съхранения дух на българина през вековете, тържество на вярата, писмеността и културата над несгодите на битието. От буквите, словото, от съхранената писменост, култура и памет зависи дали един народ ще има бъдеще, така както е имал история. Емоциите на празника понякога не ни дават възможност да излезем извън клишето, да отбележим изключителната роля не на военачалника Борис I, а на държавника, стратега, философа и мислител Борис I, който е покръстител на България и човека, който е направил така, че азбуката да се разпространи по славянските земи в половин Европа. Той си е давал сметка, че за да бъдеш европейска държава, равна с империите, да излезеш извън каноните на триезичната догма, трябва да приемеш християнството, но и да имаш писменост, на която да преведеш книгите. Нищо не може да унищожи народ, който е поставил здравата основа едновременно и на писмеността, и на християнството. Всяка държава е толкова велика, колкото е велика нейната духовност, колкото е велико словото, на което пише и се изразява. Ако това е аксиома, аз съм сигурен, че дните пред българската държава са добри, защото ние сме преживели много, но именно словото и вярата са доказали, че ние устояваме, че сме жилави, че имаме здрава основа. Тук е момента да се поклоня на всички вас, дейци на знанието, на културата, изкуството, науката, на църквата, които правите така, че българското слово да звучи гордо. Честит празник, българи! Честит празник, Плевен!”, каза г-н Спартански.

На тържеството в Плевен бяха народни представители от 15-и Многомандатен избирателен район – Плевен, присъстваха областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, множество плевенчани и гости на града.