Томислав Дончев: Време е за обща европейска политика за администрацията

Политика

24-05-2018, 14:35

Снимка:

Правителствена информационна служба

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

За минимален единен стандарт на администрацията призова вицепремиерът

Време е политиката по отношение на администрациите в страните-членки на Европейския съюз (ЕС) да е обща и да има минимален стандарт, на който да отговаря всяка една администрация в държавите. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Брюксел на конференция за доброто управление на политиката по сближаване на ЕС.
По време на конференцията комисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела обяви старта на инициативата на ЕК за ускоряване изграждането на административен капацитет за управление на европейските средства през следващия програмен период. Първата фаза на инициативата е на стойност 900 хил. евро. Общо пет Управляващи органа на оперативни програми от България, Гърция, Полша, Хърватска и Испания ще получат подкрепа от ЕК за допълнително укрепване на административния си капацитет чрез използване на експертизата на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
„Ние носим отговорността да гарантираме, че Кохезионната политика ще продължава да подобрява ежедневието на нашите граждани и ще има конкретни резултати в европейските региони.“, заяви комисар Вела. По думите му едно инвестирано евро днес ще генерира близо три евро допълнителен БВП след 10 години.
През 2018 г. политиката на сближаване на ЕС отбелязва 30 години от създаването си. За настоящия програмен период до 2020 г. по линия на Кохезионната политика ще бъдат инвестирани 351,8 млрд. евро в европейските региони, от които 7,4 млрд. евро в България.

 

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен