Плевенски полицаи разкриха телефонна измама и задържаха 50-годишен мъж

Към настоящия момент е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 209, ал. І от НК

Служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" - ОД на МВР - Плевен разкриха измама и задържаха мъжът, взел голяма сума пари и златни накити.

Действия по разследването стартирали на 31 януари 2018 година след получен сигнал от 74-годишна плевенчанка. Тъжителката е заявила, че на 30 януари 2018 година за времето от 10:30 часа до 22:30 часа неизвестен чрез многократни позвънявания, на личните ѝ стационарен и мобилен телефон се представил за полицейски служител. Под претекст, че се провежда полицейска операция по залавянето на телефонни измамници я накарал да събере всички налични пари в жилището и да извърши 2 /две/ тегления от спестяванията си от банки в Плевен. 74-годишната събрала общо 9 070 /девет хиляди и седемдесет/ лева. Част от тези пари заедно с около 23 /двадесет и три/ грама златни накити оставила зад обръщало на тролейбусна спирка в парк "Кайлъка". Другата част от паричната сума е оставила късно вечерта на 30 януари 2018 година в изоставена сграда в района на ж.п.гара - град Горна Оряховица. По случая е образувано досъдебно производство.

В хода на проведените оперативно - издирвателни мероприятия е установено и задържано лицето, което лично е взело горепосочената парична сума и златни накити – 50-годишен от Павликени, област Велико Търново. Към настоящия момент е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 209, ал. І от НК, разпитан е като такъв пред упълномощен от него защитник. Признава вината си и желае наказателното производство срещу него в Районен съд - Плевен да се води по реда на съкратеното съдебно следствие. По случая работиха служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" - ОД на МВР - Плевен,  разследващ полицай - отдел "Разследване" - ОД на МВР - Плевен под ръководството на прокурор от РП - Плевен.