Янаки Стоилов за АЕЦ "Белене": Не дали, а как да се изгради!

От проекта зависят икономическите отношения между България и Русия

Въпросът вече не е дали е необходима такава централа, а как тя да се изгради, подчерта Янаки Стоилов от БСП, коментирайки актуалното състояние на АЕЦ "Белене" в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Китайска ядрена корпорация проявява инвестиционен интерес към проекта, а според Янаки Стоилов в случая не става дума за подаръци, а за стратегически проекти.

Китай залага много на иновациите, на подобряване качеството на растежа. От тази гледна точка интересът от страна на Китай и европейски компанни е много добър, за да се търсят решения за проекта "Белене", посочи той в "България сутрин".

Социалистът подчерта, че в съвременния свят, в който производството на енергия се увеличава, е излишно да разсъждаваме върху потенциалната ефективност на проекта. Стоилов отбеляза, че Русия вероятно има подчертан интерес този проект да се развие и обясни:

В недалечно бъдеще ще разберем дали икономическите отношения между България и Русия ще се развият или ще бъдем зачеркнати. Русия ще провери отношението на България към този проект и той ще бъде изведен пред скоби.