Невяна Владинова заминава за Европейското първенство в Гуадалахара

Около 240 гимнастички от 40 държави ще участват в състезанието

Европейското първенство по художествена гимнастика стартира на 1 юни, петък, в испанския град Гуадалахара. Около 240 гимнастички (130 жени и 110 девойки) от 40 държави ще участват в състезанието, което ще продължи до 3-ти юни (неделя)

Българският отбор ще отпътува за Испания днес в 12.55 часа от летище София. Водач на делегацията ще бъде президентът на българската федерация по художествена гимнастика г-жа Илиана Раева.

Старши-треньорът на ансамбъла Весела Димитрова определи състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова, тъй като Теодора Александрова продължава да се възстановява от травма на ходилото. Генералният мениджър на национален отбор жени индивидуално Бранимира Маркова реши на шампионата да участват Катрин Тасева и Невяна Владинова. При девойките старши-треньорът Силвия Стойнева избра три грации, които трябва да изиграят осем съчетания. Татяна Воложанина ще представи всичките си четири композиции, Анна Келман ще играе обръч и бухалки, а Елизабет Йовчева - на топка и лента.

Ще бъдат раздадени отборни медали за съответната държава, които ще се определят от сбора на оценките на ансамбъла и 6-те най-високи оценки на девойките. При девойките освен отборния медал ще има и финали на отделните уреди, при ансамблите - многобой и финали, а при жените само многобой.

По програма в петък състезанието е от 11.30 до 21.00 часа. От 19.00 часа е церемонията по официалното откриване. Преди това девойките ще играят за отборното класиране с обръч и топка, а от 19.30 часа започват ансамблите жени с пет обръча. В събота състезанията са от 10.00 до 19.30 часа - девойки отборно с бухалки и лента и ансамбли с три топки и 2 въжета. В неделя финалите при девойките са от 11.00 до 13.10 часа, от 13.30 до 15.00 часа са финалите при ансамблите, а от 16.00 до 20.10 е надпреварата за индивидуалния многобой при жените. След това до 21.00 часа е церемонията по награждаването и закриването на шампионата.